Konur (Nixaîla) köyü

Saklı kalan beyaz örtü: Nixavila Deresi

Hakkari'de Şemdinli sınırında bulunan Konur Deresi, ilgisizliğe rağmen büyülü doğası ile görenleri kendisine hayran bırakıyor.

ŞEMDİNLİ - Hakkari'nin Şemdinli ilçesine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan sınır hattındaki Konur (Nixavila) köyünde bulunan Konur Deresi, sahip olduğu büyülü bir coğrafya ile görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Köyün ortasındaki ormanlık alanda yüksek bir dağın altındaki kaynaktan çıkan su ile oluşan dere, yazları buz gibiyken kışın ise daha ılık.

Dere, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında gürleşip yeşillikler arasında akıp köyün neredeyse her sokağını dolaştıktan sonra bembeyaz bir örtü gibi süzülüp köyü terk ediyor.

haberinfotograflari.gif

Mini şelaleleriyle de göz kamaştıran dere, doğal bir koridor şeklinde birkaç köyden geçtikten sonra sınırın öbür tarafındaki Basyan bölgesine akıyor.

Sahip olduğu bu doğal güzellikle ilçe turizmini canlandırabilecek potansiyele sahip olmasına rağmen, gerekli altyapı ve bakım eksikliği nedeniyle yeteri kadar değerlendirilmeden sınırı terk edip gidiyor.

Çarçella'dan toprağa, Nixavila'dan gün yüzüne

Hem içme hem de sulama için kullanılan dere, kucak açtığı ceviz, elma, erik, armut ve zerdali gibi meyve ağaçları için de adeta can damarı. Köylülerin rivayetlerine göre, zamanında Çarçella'da bulunan kaynağa atılan kimi eşyalar, yer altındaki akıntı güzergahını takip ederek Nixavila Deresi'nde gün yüzüne çıkmış.

'Yatırım yok, o yüzden turist de yok'

Köyde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Zahit Gündoğan, "Bu dere bizim için her derde deva. Biz insanlar için ne kadar elzem ise hayvan, bitki ve doğanın kendisi için de öyle. Bu dere, Çarçella Yaylası'ndan geliyor. Oradan üst noktalardan yerin altına girip, buradan çıkıyor" dedi.

Derenin başlı başına bir doğa harikası olduğunu ifade eden Gündoğan, "Bu derenin etrafı tam yaşanacak bir yer. Havası ve iklimi insanın içini ferahlatıyor. Zaten baharları yurttaşlar buraya piknik yapmaya da gelir. Burası pikniğe ve geziye oldukça elverişli. Ancak turizm konusunda ciddi sıkıntı ve eksiklikler var. Yabancı turist hiç gelmez. Yerli turist de sadece yerel halkla sınırlı kalıyor. Buraya herhangi bir yatırım yapılmadı. Hem sınır bölgesi hem de devlet burayı hep ihmal etti" vurgusunda bulundu.

Dereye yatırım yapılması halinde hem yerli hem de yabancı turistler için uğrak bir mekan olabileceğinin kaydeden Gündoğan, söz konusu derenin bölgede görülmesi gereken ender yerlerden biri olduğunu sözlerine ekledi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.