Rusya'nın Mariupol önerisine Ukrayna'dan ret

Rusya'nın Mariupol önerisine Ukrayna'dan ret

Rusya'nın kuşatma altında tuttuğu Mariupol kentiyle ilgili 'silah bırakın' önerisine Ukrayna'dan olumsuz yanıt geldi. Rus tarafı, yanıt için Ukrayna'ya yerel saatle sabah 5'e kadar süre tanımıştı.

Ukrayna, Rusya tarafından kuşatılan Mariupol kentindeki askerlerinin silah bırakmasını ve açılacak koridorlardan şehri terk etmesini öneren Moskova'nın teklifini reddetti.

Rusya, Ukrayna'daki stratejik liman kentindeki askerlerin silahlarını bırakmasını ve açılacak iki ayrı koridordan şehri terk etmesini talep etmişti. Rus tarafı, yanıt için Ukrayna'ya yerel saatle sabah 5'e kadar süre tanımıştı.

Bu süre dolmadan açıklamada bulunan Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk "teslim olmalarının ve silah bırakmalarının hiçbir şekilde söz konusu olmadığını" ifade etti. Ukrayna yayın organı Pravda'ya konuşan Vereşçuk, "bu konuda Rus tarafını da bilgilendirdiklerini" söyledi.

Mariupol Belediye Başkanı Piotr Andriyuşçenko da teklif yapıldıktan kısa süre sonra Rus önerisini reddetti. Andriyuşçenko, Facebook hesabından yaptığı açıklamada bu yanıt için Rusların verdiği saati beklemeye gerek olmadığını belirtti.

Moskova'nın teklifini Rus general Mihail Mizintsev duyurmuştu. Mizintsev, Azak Denizi kıyısındaki Mariupol'da açılacak koridorlardan birini kentin doğusuna, Rusya'ya doğru; diğerini ise batıya, Ukrayna'nın içlerine doğru açmayı önermişti. Rus general, bu teklifin reddedilmesi hâlinde Moskova'nın nasıl bir adım atmayı planladığına dair bilgi vermemişti.

Ancak Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol'daki yetkililerin "haydutlar" ile aynı safta yer almaları durumunda askeri mahkemelerde yargılanacaklarını belirtti. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.