Rusya'dan NATO'ya Baltık ülkeleri uyarısı: Askeri takviyeler çatışmaları artırabilir

Rusya'dan NATO'ya Baltık ülkeleri uyarısı: Askeri takviyeler çatışmaları artırabilir

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan NATO'ya Baltık sınırlarındaki askeri güçlerin çatışmaları artırabileceği yönünde uyarı yapıldı. NATO'dan istenen güvenlik garantisi tekliflerinin de değiştiği belirtildi

Moskova'dan Ukrayna'nın NATO'ya üyelik talebinin reddi gibi bazı güvenlik garantilerini içeren taleplerinin "artık değiştiği" yönünde açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan Baltık ülkelerinde NATO kuvvetlerine takviye yapılmasının çatışmaları artırabileceği uyarısı yapıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, NATO'dan güvenlik garantisi taleplerinin geçerliliğini yitirdiği ve Baltık ülkelerinin sınırlarında NATO varlığının büyümesinin çatışmaları artırabileceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD ve NATO'ya sunulan güvenlik garantisi tekliflerinin artık geçerli olmadığını, durumun tamamen değiştiğini söyledi. Ryabkov, "ABD ve NATO'ya sunulan güvenlik garantisi teklifleri artık geçerli değil" açıklaması yaptı.
Ayrıca, NATO ve Rusya arasında 1997'de imzalanan güvenlik kapsamlı anlaşmanın da uygulanmadığı belirtildi.

'MİSİLLEME TEDBİRLERİ GEREKTİREN CİDDİ SİYASİ SONUÇLARI OLUR'

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa temsilcilerinden Sergey Belyayev ise Baltık ülkelerine NATO güçlerinin yığılmasını "provokasyon" olarak yorumladı, bu durumun bölgedeki çatışmaları artırdığını söyledi. Rus haber ajansı Interfax'e konuşan bakanlık yetkilisi, "NATO kuvvetlerinin ve altyapısının doğrudan sınırlarımıza yığılması, kalıcı konuşlandırma planları kasıtlı bir provokasyondur ve Baltık bölgesindeki çatışmanın derecesini önemli ölçüde artırmaktadır" dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın olası NATO üyeliği de Rusya'nın yakın takibinde. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Belyayev, her iki ülkenin de NATO'ya üye olması durumunda Rusya'nın "misilleme tedbirler" alacağını ifade ederek "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması durumunda, bu ülkelerle tüm ilişkilerin gözden geçirilmesi ve misilleme önlemlerin uygulanmasını gerektiren ciddi askeri ve siyasi sonuçlar olacaktır" diye konuştu. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.