Rusya-Ukrayna heyetlerinin dördüncü görüşmesi bugün

Rusya-Ukrayna heyetlerinin dördüncü görüşmesi bugün

Rusya'nın Donbass operasyonu 19. gününe girerken Rusya-Ukrayna heyetleri arasında 4. tur müzakerenin video konferans yöntemiyle bugün gerçekleşmesi bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatı devam ederken, Batılı ülkeler de Moskova'yı hedef alan yaptırımlarına devam ediyor.

Ukrayna heyeti üyesi David Arakhamia, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerin bugün saat 10:30'da video konferans yöntemiyle başlayacağını açıkladı. Ancak görüşme zamanının Kiev saatiyle mi başlayacağını netleştirmedi. Ukraynalı delegenin Kiev saatiyle 10.30’u kastetmiş olması durumunda, bu, görüşmelerin Türkiye saatiyle 11.30’da başlayacağı anlamına geliyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin pazartesi günü devam etmesinin planlandığını doğrulamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise görüşmelerin ‘gerçekten işe yarayacak garantiler’ ile sonuçlanmasını istediğini ve delegasyonunun görüşmelerdeki görevlerinden birisinin, kendisi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir araya gelmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Instagram ve Facebook’un sahibi olan Meta şirketinin her iki sosyal medya platformunda da nefret söylemi kurallarını değiştirip Ruslara karşı şiddeti teşvik eden dil kullanılmasına izin vermesinin ardından Rusya'da bugün Instagram'a erişim engeli resmen başladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı'dan yaptırımların iptalini talep etmeyeceklerini, yaptırımlar ile uygulanmaya çalışılan baskının, Moskova’nın tutumunu ve izlediği politikaları değiştirmeyeceğini kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı, "Ukrayna birliklerinin Stariçi'deki eğitim merkezlerine ve Yavorovskiy poligonuna düzenlenen saldırı sonucu 180'e kadar yabancı paralı asker etkisiz hale getirildi" açıklamasını yaptı.

Öte yandan, Çin yetkilileri, ‘Rusya’nın Çin’den askeri teçhizat tedariki istediğine’ ilişkin haberleri yalanladı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile telefonda görüştü

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştüğünü duyurdu.

Price, "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna halkına ve hükümetine sürekli destek sunmak adına ve Rusya'nın Ukrayna'nın kentlerine yönelik devam eden ve artan sivil ölümlerine neden olan saldırılarını kınamak adına Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştü. Blinken ve Kuleba, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tercih ettiği savaşı durdurmak için devam eden diplomatik çabaları tartıştı. Blinken, Kremlin'in devam eden acımasız saldırganlığına karşı savunmada ABD'nin Ukrayna ile kararlı dayanışmasını yineledi" ifadelerini kullandı.

Operasyonun 19. gününde gerçekleşen son gelişmeler şöyle:

Avustralya, aralarında Abramovich'in de bulunduğu 33 Rus iş insanına yaptırım uyguladı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak RİA Novosti haber ajansına açıklamasında, Ukraynalı radikal güçlerin Donetsk’teki bir yakıt fabrikasında yangın çıkardığını ve zehirli duman yerleşim yerlerine yayıldığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ABD Başkanı Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Rusya'ya yönelik yaptırımları görüştü. Ayrıca Macron ve Biden'ın Biden ve Macron, Rusya karşıtı yaptırımları güçlendirme konusunda anlaştığı bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, uluslararası teknoloji şirketleri Microsoft, SAP ve Oracle'dan Rusya'daki tüm faaliyetlerini durdurmasını ve oradaki teknolojilerin desteklenmesinden tamamen vazgeçmesini istedi.

Rusya'nın ABD Büyükelçiliği, Batılı şirketlerin Rusya'da tehdit edildiği yönündeki haberleri yalanladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, ülkesine savaş uçağı sağlanması olasılığı ile ilgili "diplomatik bir gizem" tanımlamasını yaptı ve NATO ülkelerinden destek istedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.