Rusya-Ukrayna görüşmelerinden ne çıktı, Putin hangi şartları koştu?

Rusya-Ukrayna görüşmelerinden ne çıktı, Putin hangi şartları koştu?

Ukrayna ile Rusya'nın Belarus'ta gerçekleştirdiği görüşmelerden sonra taraflar hangi açıklamaları yaptı? Putin, Macron'la görüşmesinde hangi koşulları öne sürdü?

Rusya ile Ukrayna arasında Belarus'ın Gomel kasabasında yapılan görüşmelerden beklendiği üzere somut sonuç çıkmazken, istişare için başkentlere dönen heyetlerin önümüzdeki günlerde Belarus-Polonya sınırında yeniden biraraya gelmesi bekleniyor. Bununla birlikte, müzakerelerin bitmesiyle eş zamanlı olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıkladığı şartlar  ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği için resmi başvuru belgesini imzalaması, tarafların pozisyonlarındaki farkları ortaya koydu.

UKRAYNA: RUS TARAFI HÂLÂ ÇOK TARAFLI

Ukrayna tarafı, görüşmeler başlamadan önce hedeflerini, ateşkes sağlanması ve Kırım ile Donbass dahil Rus askerlerinin tüm ülkeden çekilmesi olarak açıklamıştı. Kiev'in müzakere heyetinde yer alan yetkililerden devlet başkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada müzakerelerin zorlu geçtiğini söyledi. Podolyak, "Ne yazık ki Rus tarafı hâlâ, kendisinin başlattığı yıkıcı sürece dair çok taraflı bir bakış açısına sahip" dedi. Zelenskiy ise müzakerelerin bitmesiyle neredeyse eş zamanlı olarak, Kiev'e açık silah desteği vereme kararıyla Moskova'nın tepkisini çeken AB'ye üyelik başvurusu belgesini imzaladı.

RUSYA: BİRBİRİMİZE KULAK VERMEK ÖNEMLİ

Görüşmelerden önce Belarus'taki masada neyin hedeflendiğine dair açık bir yanıt vermeyen Rusya tarafından gelen ilk açıklama ise daha 'umutlu' oldu. Rus heyetinde yer alan Duma Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Rus ve Belarus heyetlerin görüşmede ilerleme kaydedebilecekleri birçok madde bulduklarını, bir sonraki görüşmenin de en kısa zamanda gerçekleşeceğini belirtti.

“En detaylı, en ayrıntılı şekilde tartıştığımızı söyleyebilirim, beş saatten fazla çalıştık” diyen Slutskiy, “Ukrayna heyeti, bugünün gündeminde olan konuların özüne ilişkin en detaylı ve ayrıntılı tartışmayı dinlemeye ve katılmaya hazırdı” vurgusunu yaptı. Slutskiy, “Şimdi Moskova ve Kiev'de istişarelerde bulunmamız gerekiyor. Tarafların birbirine kulak vermesi önemli. Bugünkü müzakerelerin ana sonucu bu. Bu temel olmadan bu formatın gerçekleştiğini söylemek imkansız olurdu. Fakat format gerçekleşti” diye konuştu. Görüşmelere katılan heyetlerin temas halinde kalmaya devam edeceklerine dikkat çeken Slutskiy, “(Çözüm için) umut olmasaydı bu formatta çalışmazdık. Çalışmaya devam ediyoruz” vurgusunu yaptı.

PUTİN'DEN MACRON'A BİR DİZİ ŞART

Ancak bu açıklamadan kısa süre sonra, Putin'in ateşkes için dört şart koştuğu ortaya çıktı. Kremlin açıklamasına göre Putin, telefonla görüştüğü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 'bir çözüme ancak Rusya'nın meşru güvenlik endişelerinin dikkate alınması' halinde ulaşılacağını söyledi ve bu şartları şöyle sıraladı: Rusya'nın Kırım üzerindeki egemenliğinin tanınması, Ukrayna devletinin askersizleştirilmesi, Nazilerden arındırılması ve tarafsız statüsünün garanti altına alınması. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.