Rusya: Lavrov Antalya'daki zirveye katılacak

Rusya: Lavrov Antalya'daki zirveye katılacak

Rusya'nın Ukrayna'daki harekâtı 14'üncü gününe girerken, insani ateşkes ilanıyla beş kentten tahliyeler sürüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov'un Türkiye'ye geleceğini teyit etti.

Rusya'nın Ukrayna operasyonunda 14'üncü güne girildi. Moskova'nın 'sessizlik rejimi' ilan etmesiyle beş kentten tahliyeler sürerken gözler, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Dimitri Kuleba arasında yarın Antalya'da yapılması planlanan görüşmeye çevrildi. Son olarak, ABD Başkanı Joe Biden Rusya'dan petrol ve doğalgaz ithalatını yasakladığını açıkladı.

Dakika dakika son gelişmeler şöyle:

NYT RUSYA'DAN ÇEKİLİYOR

Rusya'dan çekilen ABD'li kuruluşlara New York Times (NYT) gazetesi de eklendi. Gazete, Rusya'daki muhabirlerini çekeceğini açıkladı. Buna göre, NYT 100 yıldır ilk kez Rusya'da temsilci bulundurmayacak. Gazetenin eski Moskova büro şefi Neil MacFarquhar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 'Rusya'yı her zaman için önemli bir ülke olarak gördüklerini ama bu geleneğin son bulduğunu belirterek, "1921'den bu yana orada, bir-iki kısa süreli vize aksaklığı dışında sürekli olarak muhabirlerimiz bulundu. Bizi Stalin de, Soğuk Savaş da, hiçbir şey oradan çıkarmamıştı" dedi.

UKRAYNA'DA BELİRLİ ÜRÜNLERE İHRACAT YASAĞI

Ukrayna hükümeti, çavdar, arpa, karabuğday, darı, şeker, tuz ve et ihracatını yasakladı.

RUSYA DIŞİŞLERİ: LAVROV TÜRKİYE'YE GİDİYOR

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Lavrov'un yarın gerçekleşecek Antalya Forumu için Türkiye'ye geleceğini ve burada Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile temasa geçmeyi planladığını açıkladı.

VENEZUELA, İKİ AMERİKALIYI SERBEST BIRAKTI

ABD’nin Rusya petrolüne ambargo uygulamaya başlaması ile eş zamanlı olarak, uzun süredir problemli olduğu Venezuela hükümeti ile yakınlaşma başladı. Sosyalist Nicolás Maduro hükümeti, Biden hükümeti yetkililerinin ülkeye ziyaretinden günler sonra iki Amerikalıyı serbest bıraktı.

Venezuela, Rusya’nın, dünyanın bu bölümündeki en yakın müttefiki konumundaydı. Rusya petrolünün ithalini yasaklayan ABD’nin, talebi karşılamak için farklı seçenekler için temaslar yürütüyor. Körfez ülkelerinin, ABD’nin isteğine karşın, petrol ihracatını artırmaya yanaşmadığı bildiriliyor. Buna karşın bazı Amerikalı siyasetçiler, Venezuela ile işbirliği yapılması fikrine karşı çıkıyor.

ABD POLONYA'YA İKİ PATRIOT KONUŞLANDIRACAK

ABD Avrupa Komutanlığı, 2 adet Patriot bataryasının 'savunma amaçlı olarak' Polonya'ya gönderileceğini açıkladı. Yazılı açıklamaya göre, Avrupa Komutanı General Tod Wolters, iki adet Patriot hava savunma bataryasının Polonya'ya gönderilmesi talimatını verdi. Açıklamada, Polonya'nın daveti ve General Wolters'ın talimatıyla ABD Avrupa Komutanlığı ile Afrika Komutanlığının uhdesindeki iki Patriot bataryasının Polonya'ya konuşlandırılacağı bildirildi. Söz konusu bataryaların "tamamen savunma amaçlı" olduğu kaydedilen açıklamada füzelerin hiçbir şekilde saldırı maksatlı olmadığına işaret edildi.

ABD ile Polonya arasında "Ukrayna'ya uçak gönderme" konusunda bazı yaklaşım farkları olduğu ortaya çıkmış, Polonya söz konusu uçakları Ukrayna'ya doğrudan değil, ABD'nin Almanya'daki askeri üssüne teslim edebileceğini açıklamıştı. Pentagon ise söz konusu uçakların doğrudan ABD eliyle Ukrayna'ya teslim edilmesi olasılığını, sahada uygulanması pek mümkün olmayan bir durum olarak tanımlamıştı. ABD, Polonya'nın Kiev'e savaş uçağı tedarik etme teklifini reddetmişti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.