Rusya Donbass'a operasyon başlattı, Kiev'den patlama sesleri geliyor

Rusya Donbass'a operasyon başlattı, Kiev'den patlama sesleri geliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass operasyonunu başlattı. Putin "Rusya, Ukrayna'yı silahsızlandırmaya çalışacak" derken, başta Kiev olmak üzere birçok kentten patlama haberleri geliyor.

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesine günlerdir beklenen askeri operasyonu bu sabah başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sabah 6 civarında yaptığı açıklamada "Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız" diyerek operasyonu ilan etti. Rus askerlerinin Donbass'a girdiği belirtilirken, Ukrayna'nın başkenti Kiev'den de patlama haberleri geldi. Bölgeden dakika dakika gelişmeler şöyle:

KİEV'DE SİREN SESLERİ

Görgü tanıkları, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri duyulduğunu belirtiyor. 

Donetsk'teki liman kenti Mariupol'dan da peş peşe iki patlama haberi geldi.

INTERFAX: AYRILIKÇILAR DONETSK'TE UKRAYNA ORDUSUNA SALDIRI BAŞLATTI

Rus haber ajansı Interfax, Donetsk'teki Rusya yanlısı ayrılıkçıların temas hattında Ukrayna güçlerine karşı saldırı başlattığını uyardı. 

AB: rUSYA'DAN HESAP SORACAĞIZ

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 'gayrımeşru' saldırısı nedeniyle Moskova'dan hesap soracaklarını söyledi. Von der Leyen, saldırının provokasyon yapılmadan gerçekleştiğini belirterek, "Kremlin'den hesap soracağız" dedi. AB ülkesi liderlerin bugün Brüksel'de biraraya gelmesi bekleniyor. 

ZELENSKİY: RUSYA FÜZELERLE SALDIRIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkenin birçok kentinde patlamalar meydana geldiğini açıkladı. "Rusya altyapımıza ve sınır muhafızlarımıza füze saldırıları düzenledi" diyen Zelenskiy, ülkenin tamamında sıkıyönetim ilan ettiklerini açıkladı.

 RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: KENTLERİ FÜZELERLE HEDEF ALMIYORUZ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna kentlerinin füzelerle ve top atışlarıyla hedef alındığı iddiasını reddetti. Açıklamada, Ukrayna'nın askeri altyapısının, hava savunmasının ve hava kuvvetlerinin hedef gözetilerek vurulduğu belirtildi.

KİEV'DE PATLAMA SESLERİ

Ukrayna'nın başkenti Kiev'den patlama sesleri gelmesi sonrası halka evde kalmaları için çağrı yapıldı.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ: AMAÇ DEVLETİ YOK ETMEK

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, Rusya'nın 'topyekûn bir işgal' başlattığını savundu. Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Putin Ukrayna'da tam kapsamlı bir işgal başlattı. Barışçıl Ukrayna kentleri saldırıya uğruyor. Bu saldırganca bir savaş. Ukrayna kendisini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir ve durdurmalı. Harekete geçmenin zamanı, şimdi" ifadelerini kullandı. 

BM'DEN PUTİN'E ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin'e Donbas'taki askerlerini geri çağırmaya çağrısı yaptı.

NATO ÜLKELERİ BİR ARAYA GELECEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın saldırısını görüşmek üzere NATO ülkeleriyle bir araya geleceklerini açıkladı.

RUSYA BM BÜYÜKELÇİSİ: BU BİR SAVAŞ DEĞİL

Ukrayna'nın BM Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya, Rusya'nın savaş ilan ettiğini ve bunu durdurmanın Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Kyslytsya, "Savaş suçluları için araf yoktur, doğrudan cehenneme giderler" dedi. Rusya BM Büyükelçisi Vassily Nebizia ise, "Bu bir savaş değil, askeri operasyon" açıklaması yaptı. Nebizia, operasyonun Ukrayna halkına karşı değil Kiev'deki juntaya karşı olduğunu söyledi. 

BİDEN'DAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, gelişmeleri Beyaz Saray'dan takip ettiğini belirterek, "Rusya'nın karşılaşacağı sonuçları perşembe günü açıklayacağım" açıklaması yaptı. Biden, bu sonuçlar için NATO ile işbirliği içinde hareket edeceğini söyledi.
ABD Başkanı, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir" dedi. ABD'nin Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulaması bekleniyor.

PUTİN AÇIKLAMASINDA NE DEDİ?

Putin'in açıklamasından satır başları şöyle:

* Rusya, Ukrayna'yı silahsızlandırmaya çalışacak.

* Ukrayna'nın işgali, Rusya'nın planları dahilinde değil.

* (Ukrayna vatandaşlarına hitaben) Kırımlılar seçimini yaptı. Adımlarımız tehditlere karşı öz savunmadır.

* Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek.

* Rusya son 30 yıldır NATO’nun doğuya doğru yayılmaması konusunda uzlaşmaya çalışıyor ancak hep aldatma, baskı ve şantaj girişimleriyle karşı karşıya kaldı. NATO’nun savaş makinesi Rusya'nın sınırlarına yaklaşıyor. Sovyetler Birliği 1980'lerin sonunda zayıfladı ve çöktü. Bu hepimiz için, iradenin felç olmasının yok olmaya yol açacağı konusunda bir ders oldu.

* (ABD'nin adımları hakkında) Dünyada hegemona uymayan her şey gereksiz ilan edildi. Ve eğer birisi buna katılmazsa onu dizlerinin üzerine çöktürdüler.

*  Önde gelen NATO ülkeleri Ukrayna'nın aşırıcı Nazilerine ve Neo-Nazilerine tam destek vererek kendi gayelerini güdüyor. Buna karşılık Kırım ve Sivastopol halkını ise Rusya'ya birleşme yönünde hür iradelerini kullandıkları için asla affetmeyecekler. Elbette Kırım'a, Donbass'a tıpkı onların gittiği gibi gidecekler. Tıpkı Hitler'in Ukraynalı Nazi destekçilerinden oluşan çetelerin 2. Dünya Savaşı sırasında masum insanları öldürmek için gittiği gibi gidecekler.

* Şimdi ayrıca nükleer silah elde etmek istiyorlar. Bunu yapmalarına izin vermeyeceğiz.

* Rusya'nın Ukrayna'dan gelen sürekli bir tehdit karşısında kendisini güvende hissetmesi, gelişmesi ve var olması mümkün değil.

* Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra kurulan modern Rusya, dünyanın en büyük gücüdür. Bunun, saldırganların yenilgisine yol açacağından kimsenin şüphesi olmasın.

* Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız.

* ABD ve müttefikleri 'Rusya'yı çevreleme' yönünde bir politikaya sahip. Ancak bizim için bu, Rusya'nın varlığına yönelik ciddi bir tehdit.

* (Ukrayna vatandaşlarına hitaben) İlişkilerimize kimsenin müdahale etmesine izin vermeyelim.

* (Ukrayna silahlı güçlerine hitaben) Yoldaşlar! Babalarınız ve dedeleriniz ortak anavatanımızı savunarak Nazilere karşı savaştı. Bu nedenle Neo-Nazilerin gücü ele geçirmesinden memnun olduğunuzu düşünmüyorum. Lütfen silahlarınızı bırakın ve evlerinize dönün. Silahlarını bırakan tüm Ukrayna askerleri, hiçbir engel olmaksızın ailelerine kavuşabilecek. Dökülen kanın tüm sorumluluğu ise Kiev rejiminin vicdanına ait olacak.

* Mevcut koşullar bizi kararlı ve acil önlemler almaya zorluyor. Donbass halkı Rusya'dan yardım talep etti. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler anlaşmasının 7. kısım 51. maddesi ve Federasyon Konseyi'nin onayı ile Federal Meclis tarafından onaylanan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugans Halk Cumhuriyeti ile varılan karşılıklı yardım ve dostluk anlaşmaları uyarınca özel askeri operasyon düzenlemeye karar verdim.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.