Rus bankalarında SWIFT kuyrukları: 'Herkes nakit çekmeye çalışıyor'

Rus bankalarında SWIFT kuyrukları: 'Herkes nakit çekmeye çalışıyor'

Rusya'ya Ukrayna operasyonu nedeniyle dayatılan ekonomik yaptırımların devreye girmesi öncesinde bazı bankalarda para çekme kuyruklar oluştu. Ekonomistler hiperenflasyon öngörüsünde bulunuyor.

Batı dünyasının Ukrayna operasyonuna misilleme olarak belirli Rus bankalarını uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarma kararı sonrasında, yaptırımlar devreye girmeden önce para çekmek isteyen Ruslar uzun kuyruklar oluşturdu. Birçok kişi, yaptırımların nakit sıkıntısına yol açacağı, para çekme limitinin azaltılacağı veya ATM kartlarının çalışmayacağı endişesiyle bankalara akın etti.

St. Petersburg'da soyadını vermeden Reuters'a konuşan Pyotr, "Perşembe gününden beri herkes nakit çekmek için ATM'den ATM'ye koşuyor. Bazıları şanslı, bazıları değil" dedi. Rusya Merkez Bankası mobil ödeme sistemlerinin çalışmayabileceği uyarısında bulunmuşken, Moskova'da yaşayan Sergey ise uzun zamandır ATM kartı kullanmadığını ve üzerinde nakit taşımadığını söyleyerek "Yanımda plastik kartlar taşımadan, 21'inci yüzyılda yaşamaya alışığım. Her şey cep telefonumda. Bu duruma kesinlikle karşıyım" dedi.

Moskovalı Tatyana ise 'çok para kazanmadığı için yaptırımlardan şahsen ağır etkilenmemeyi beklediğini' söyledi. Yaptırımların ülkede kaçınılmaz sorunlar yaratacağını ama Rusların durumu atlatacağı görüşünü paylaşan Tatyana, "Biz, yıllar içinde çok fazla inişli çıkışlı dönemi atlatmış bir halkız. Bunun da üstesinden geleceğiz çünkü arkasında iyi bir dava var. Putin'in yaptığı her şeyi selamlıyorum" diye konuştu.

Ekonomistler ise Tatyana ile aynı fikirde değil. Reuters'a konuşan uzmanlar, SWIFT sisteminden çıkarılmanın Rus bankaları için sorun yaratacağını ama Moskova için asıl maliyetin, uluslararası rezervlerdeki 630 milyar dolardan fazla paranın kullanımının kısıtlanmasından kaynaklanacağını söyledi.

Rusya Merkez Bankası'nın şu an ABD'de yaşayan eski başkan yardımcısı Sergey Aleksaşenko, uluslararası rezervlere erişim sıkıntısı nedeniyle Rusya'nın varlık fonunun fiilen yok olacağı yorumu yaptı. Aleksaşenko, "Putin ve eski maliye bakanı Alexey Kudrin, büyük bir savaşı göz önünde bulundurarak bunu yıllar boyunca inşa ettiler. Savaş geldi ve para yok" ifadelerini kullandı.

Eski başbakanlardan Mihail Kasyanov ise "En önemli şey, Batı'nın Merkez Bankası'nın rezervlerini donduruyor olması" dedi. Kasyanov Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Rubleyi destekleyecek hiçbir şey yok. Para basacaklar. Hiperenflasyon ve ekonomi için bir felaket uzak değil" ifadelerini kullandı.

Eski bir yatırım bankacısı olan Roman Borisoviç de, piyasaların pazartesi günü karmakarışık olacağını söyledi. Borisoviç, "Rus yetkililerin devreye kontrolleri sokacağı kesin. Rubleyi savunamazlar ama muhtemelen döviz işlemlerini durduracaklar ve rubleyi eskiden olduğu gibi yapay bir değerde sabitleyecekler. Kara borsa olacak" dedi. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.