Rus askerlerinden Herson'da 'Ukrayna bayrağının dalgalanması' için üç şart

Rus askerlerinden Herson'da 'Ukrayna bayrağının dalgalanması' için üç şart

Ukrayna'nın güneyindeki stratejik kenti Herson'da kontrolü ele geçiren Rus askerleri bazı şartlar öne sürdü.

Ukrayna'nın güneyinde, Karadeniz'de stratejik bir noktada bulunan Herson kenti Rusya'nın kontrolüne geçti. Bu gelişmeyle harekatta ilk kez büyük bir kent merkezi Rusya'nın eline geçmiş oldu. Kentin Belediye Başkanı Igor Kolykhaev ise Rus askerlerinin bazı şartları olduğunu ve 'Ukrayna bayrağının dalgalanmaya devam edebilmesi' için halkın bu şartlara uyması gerektiğini söyledi.

Kolykhaev, Facebook hesabından yaptığı açıklamada Rus güçlerinin belediye binasına girdiğini aktardı. Kentte Ukrayna askeri bulunmadığını söyleyen ve Rus askerlerinden sivillere ateş açmamalarını talep eden Kolykhaev, 'Ukrayna bayrağının dalgalanmaya devam edebilmesi için' vatandaşlardan Rus güçlerinin koştuğu şartlara uymalarını istedi. Kolykhaev, bu şartları şöyle sıraladı:

* Saat 20.00-06.00 arasında sokağa çıkma yasağı

* İki kişiden kalabalık grupların sokağa çıkmaması

* Gıda, ilaç ve diğer malzemeleri taşıyanlar dışında araçların dışarı çıkmaması ve araçların asgari hız sınırını aşmaması

Herson Bölge idaresinin yöneticisi Gennady Lakhuta ise AFP ajansına yaptığı açıklamada "Rus işgalciler kentin her yerinde ve durum çok tehlikeli" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı dün, Herson'da kontrolü ele geçirdiklerini açıklamıştı. Ukraynalılar yetkililer ise bu bilgiyi teyit etmemişti.

Karadeniz kıyısında önemli bir liman ve sanayi kenti olan Herson, Rusya’nın eline geçen en büyük şehir oldu. Ayrıca Rusya açısından batıdaki Odessa limanına geçişte stratejik olarak da önemli bir askeri üs işlevi göreceği değerlendiriliyor.

Herson'un kontrolü, büyük bir su kaynağını da kontrol etmek anlamına geliyor. Rusya'nın Kırım yarımadasını ele geçirmesinin ardından Ukrayna hükümetinin Kuzey Kırım kanalına baraj kurması üzerine, Kırım'a giden tatlı su kaynağının çoğu kesildi ve ilhak edilen bölgede su kıtlığı baş gösterdi.

Rusya'nın askeri işgalinin ilk hedeflerinden biri, bu su yolunun önündeki engeli kaldırmak ve Kırım'a su tedarikini yeniden sağlamaktı. Rus araçlarının bir gecede Herson şehir merkezine girdiği belirtilirken, Belediye Başkanı İgor Kolyikhayev bu sabah şehrin bir mucizeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.