Putin: "Ukrayna'ya girmesek Donbas'ta soykırım olacaktı"

Putin: "Ukrayna'ya girmesek Donbas'ta soykırım olacaktı"

Putin Halkın "zorla getirildik" diye yakındığı Kırım'ın ilhakının 8. yıldönümü kutlamasında 100 bin kişiye seslendi. Ukrayna istila edilmese Donbas'ta isyancıların "soykırıma kurban" gideceklerini iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna istilasının başlamasından üç. hafta sonra ilk kez halkın önüne çıktı.

Dünya ülkelerinin büyük çoğunluğunca tanınmayan Rusya'nın Kırım'ı ilhakının sekizinci yıldönümü için düzenlenen ve "teknik sıkıntılar"ın ve halkın katılmaya zorlandığı şayialarının gölgelediği  devlet mitinginde konuşan Putin, Ukrayna istilasını "özel askeri operasyon" olarak niteledi ve Rusya'nın bu sayede "Uzun zamandır olmadığı kadar birlik haline geldiğini" söyledi.

"Soykırımı önlemek"

Devlet ajansı RIA Novosti'nin haberine göre haberine göre, Moskova'nın Luzhniki Stadyumu'nda gerçekleştirilen mitinge stadyumun içinde ve dışında 95-100 bin dolayında bir kalabalık katıldı. Stadyumdaki dev ekranlardan Kırım'daki askeri operasyondan görüntüler aktarılırken, Rus ordu marşları çalındı ve stadyum üç renkli Rus bayraklarıyla dolup taştı.

"Rusya için" ve "Nazizmin olmadığı bir dünya için" sloganlarıyla bezenmiş sahneden aralarında Russia Today (RT) Genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan ve Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova'nın da bulunduğu çok sayıda konuk söz aldı. 

Moscow Times'ın haberine göre konuk konuşmacıların hepsinin göğüslerine, Ukrayna istilasının ardından Rusya Silahlı Kuvvetlerine verilen desteği simgeleyen Z biçiminde  turuncu-siyah Aziz Georgiy kurdeleleri iliştirilmişti. 

Putin yaptığı ateşli konuşmada Rusya'nın Ukrayna istilasını savundu ve operasyon olmasa Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesindeki isyancıların bir "soykırım"a kurban gitmiş olacakları senaryosunu dillendirdi. 

Putin, "Bu gerçekten bir soykırımdı. Özel operasyonun amacı bunu durdurmaktı" dedi. Putin bu konuşmayı yaptığı sırada sosyal medyada üzerindeki parkanın fiyatının 15 bin dolar olduğuna ilişkin görüntülü haberler dolaşıyordu.

Bu arada, etkinliği canlı yayınlayan Russia 24 kanalı, Putin konuşurken apansız aynı sahnede çalan bir askeri bandonun görüntülerine geçerek yayını kesti. Rusya için sıra dışı kabul edilen bu kesintiyle ilgili olarak Kremlin daha sonra olayın "sunucudaki teknik sorunlar nedeniyle" gerçekleştiğini bildirdi.  

Taşıma izleyiciler

Etkinlik öncesinde verilen haberlerde görüş verenlerin çoğu katılmaya zorlandıklarından ve devlet memurlarının yıldönümü kutlamalarında kalabalık oluşturmak için kullanıldıklarından yakındılar.

Stadyumun dışındaki katılımcılardan bir kadın, Sota haber ajansına, "Bizi bir otobüse bindirip buraya getirdiler" dedi.

Bu arada Avtozak Live haber kanalının paylaştığı bir fotoğrafta, etkinliğe katılanlara gelmeleri için 500 ruble teklif edildiği öne sürüldü.

Sosyal medyada dolaşan videolarda da etkinlik başladıktan yaklaşık 20 dakika sonra insanların stadyumdan ayrılmaya başladığı gösteriliyordu.

Putin konuşmasında Yuhanna İncili'i 15:13'ten "Kişinin dostları için canından vazgeçmesinden daha yüksek sevgi yoktur" sözlerini tekrarladı ve halen Rusya'nın nükleer bombardıman filosunun koruyucu azizi kabul edilen 18. yüzyılın Çarlık  Amirali  Fyodor Uşakov'u anarak hitabını sonlandırdı.  

Putin konuşması sırasında "Özel askeri operasyonun [komutanın] doğum gününe denk gelmesi"ndeki hikmete de işaret etmekten geri durmadı. "Bu ne tesadüftür" dedi. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.