Putin: Faiz artırmazsak, Türkiye gibi oluruz

Putin: Faiz artırmazsak, Türkiye gibi oluruz

Putin, Rusya Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele konusundaki politikalarını onayladı ve faiz oranlarını yükseltmediği takdirde ülkenin Türkiye'ninki gibi bir ekonomik krizle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Perşembe günü düzenlediği yıllık yılsonu basın toplantısında, "Reel sektörün faiz artışlarından memnun olmadığını biliyorum" derken ekledi: "Ama yapılmasaydı, aynı sorunla Türkiye gibi olabilirdik."

Rusya Merkez Bankası, geçen haftaki yılın son toplantısında gösterge faiz oranını 100 baz puan artırdı ve toplam artışı 2021'de 425 baz puana getirdi.

Banka, şu anda yüksek seyreden enflasyonu dizginlemek için daha fazla zam yapılması gerekebileceği uyarısında bulundu

Bloomberg'in yorumuyla Rusya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yatırımları cezbetmek ve azalan popülaritesini desteklemek amacıyla borçlanma maliyetlerini düşürmek için merkez bankasına yaslanmasıyla, liranın Eylül ayından bu yana değerinin yaklaşık %50'sini kaybettiği Türkiye'deki gibi bir krizi önledi.

"Merkez Bankası'na karışmıyorum"

Putin, merkez bankasının çalışmalarına karışmadığını, ancak politikalarını olumlu değerlendirdiğini söyledi. Ayrıca Rusya'yı en büyük jeopolitik düşmanı olan ABD ile karşılaştıracak zaman buldu.

Putin, "Dünyanın lider ekonomisi ABD'yi alırsak, yüzde 2'lik bir hedefle yüzde 6,1- 6,2'lik bir enflasyona sahipler. Ayrıca %8 gibi büyük bir oranımız var ve hedefimiz %4'tü, bu yüzden hedefi ikiye katladık, onlar da üçe katladılar" şeklinde konuştu. 

Türkiye faiz indiren tek ülke

Sadece Aralık’ta 14 merkez bankası faiz artırdı. Diğer ülkelerin merkez bankaları ise sabit bıraktı. Eylül’den bu yana Avrupa’da bazı merkez bankaları 300 baz puanlara yaklaşan faiz artırımı yaparken tek faiz düşüren banka Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası oldu.

529.jpg

Ayrıca Türkiye bu faiz indirimine rağmen dünyanın en fazla faiz veren ülkeleri arasında yer almaya devam ediyor.

Türkiye'den fazla faiz veren sadece Zimbabve (yüzde 60), Venezuela (yüzde 56,86), Arjantin (yüzde 38), Yemen (yüzde 27), Angola (yüzde 20), Liberya (yüzde 20), İran (yüzde 18), Sudan (yüzde 17,10), Haiti (yüzde 17), Afganistan (yüzde 15), Güney Sudan (yüzde 15) ve Gana (yüzde 14,50) bulunuyor.

Faiz artırımının nedeni enflasyon

Bugün politika faizini yüzde 7,5'ten yüzde 8,5'e yükselten Rusya Merkez Bankası bir toplantıda da faiz artırımı yapabileceğinin sinyalini verdi. Rusya Merkez Bankası faiz artırımına neden olarak enflasyonist baskıyı gösterdi. Kararın ardından Ruble diğer para birimleri karşısında değer kazandı.

Dün de İngiltere Merkez Bankası enflasyonist baskıların artmasıyla ve ülke genelinde enflasyonun yüzde 5'in üzerine çıkmasıyla faiz artırımına gitti. Yüzde 0,1'den yüzde 0,25'e yükseltti.

Benzer şekilde  bir başka Avrupa ülkesi Norveç de faiz artırdı. Norveç Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde 0,25'ten yüzde 0,50'ye çıkarttı.

Brezilya da geçen Mart'tan bu yana faizi toplamda 725 baz puan artırdı. Ülkede politika faizi şu an yüzde 9,25 seviyesinde.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.