Putin: Diplomasiye açığız ama çıkarlarımız müzakere edilemez

Putin: Diplomasiye açığız ama çıkarlarımız müzakere edilemez

Ukrayna krizinde Moskova ile Washington arasında yapılması planlanan temaslar iptal edilirken, Vatan Savunucuları Günü vesilesiyle konuşan Putin'den yeni açıklama geldi: Diyaloğa açığız.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanımasının ve bu bölgelere 'barış gücü operasyonu' emri vermesinin ardından gerilim dinmiyor. Batılı ülkelerden Moskova'ya peş peşe yaptırım açıklamaları gelirken, ABD ile Rusya arasında yapılması planlanan temaslar da iptal edildi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın dün diplomasiye açık kapı bırakmakla beraber Rusya'ya yaptırım kararlarını duyurduğu ve Putin'in adımını 'Ukrayna işgalinin başlangıcı' olarak nitelediği konuşması sonrasında ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında yarın yapılması planlanan görüşme iptal edildi. Blinken, Biden-Putin görüşmesinin de şu an için mümkün görünmediğini söyledi.

ABD ve NATO'nun Rusya ile Ukrayna üzerinden yaşadığı krizde son gelişmeler şöyle:

RUSYA'NIN ABD ELÇİSİ: YAPTIRIMLAR KÜRESEL PİYASALARI ETKİLEYECEK

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD tarafından Moskova'ya dayatılan yaptırımların küresel mali piyasaları ve enerji fiyatlarını da etkileyeceğini söyledi. Antonov, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada "Yaptırımlar hiçbir şeyi çözmeyecek. Washington'da birilerinin, Rusya'nın dış politikasını yaptırım tehdidi nedeniyle gözden geçireceğine güveniyor olması tahayyül edilemez. Ülkemizin Batı dünyasının yaptırımları altında olmadan yaşadığı tek bir günü hatırlamıyorum. Bu koşullarda çalışmayı öğendik. Ve sadece hayatta kalmayı da değil, aynı zamanda devletimizi geliştirmeyi öğrendik. Bize dayatılan yaptırımlar şüphesiz, küresel finans ve enerji piyasalarına da zarar verecek. ABD bundan muaf kalmayacak, sıradan vatandaşlar artan fiyatların sonuçlarını hissedecek" dedi.

ALMANYA: KUZEY AKIM-2 TAMAMEN DURDURULABİLİR

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Kuzey Akım-2 projesinin tamamen durdurulabileceğini ve Berlin'in konu hakkında Avrupa Birliği (AB) ve ABD ile koordinasyon halinde olduğunu söyledi.

PUTİN: DİPLOMATİK ÇÖZÜM İÇİN DİYALOĞA AÇIĞIZ

Putin, her yıl 23 Şubat'ta kutlanan Vatan Savunucuları Günü vesilesiyle bu sabah yaptığı açıklamada, Moskova'nın diplomatik çözüm arayışlarına hazır olduğunu ama ülkesinin çıkarlarının müzakere edilemeyeceğini söyledi. Bir video mesajla halka seslenen Putin, "Ülkemiz, en karmaşık sorunlara diplomatik çözüm bulunması için açık ve dürüst diyaloğa her zaman açıktır. Rusya'nın çıkarları, vatandaşlarımızın güvenliği bizim için müzakere edilemez" dedi. Rusya lideri konuşmasında, ordunun 'ülkenin ulusal çıkarlarını koruyacağından emin olduğunu' belirtirken, ileri teknoloji silahlar geliştirmeye devam edeceklerini de söyledi.

TEMAS HATTINDA ŞİDDET SÜRÜYOR: 'ÖLÜLER VE YARALILAR VAR'

İki ayrılıkçı cumhuriyet Donetsk ve Lugansk'ın bulunduğu Donbass bölgesindeki temas hattında yaşanan şiddet, tarafların birbirini suçlamaları eşliğinde devam ediyor. Ukrayna ordusu, Rusya yanlısı ayrılıkçıların saldırılarında bir askerinin öldüğünü, altı askerinin yaralandığını duyurdu. Açıklamada, Rusya yanlısı ayrılıkçılar son 24 saatte 84 ateşkes ihlali ile suçlandı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ise Ukrayna ordusunun bölgede son 24 saat içinde 66 kez ateşkesi ihlal etmekle itham etti. Sputnik'in aktardığı açıklamada, Kiev yönetiminin bu sabah 'bir saatten az bir sürede DHC'ye bağlı üç yerleşimi bombalayarak 28 adet 122 milimetrelik top mermisi ve 12 adet 120 milimetrelik havan mermisi ateşlediği'  belirtildi.

ERMENİSTAN : DONETSK VE LUGANSK'IN TANINMASI KONUSU GÜNDEMİMİZDE YOK

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vahan Hunanyan, Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığının tanınması meselesinin şu an için Erivan'ın gündeminde olmadığını belirtti. Hunanyan, ilgili soruya "Bu konu gündemde değil" yanıtını verdi. Sözcü, Erivan'ın, iki dost ülke arasındaki mevcut sorunların BM kararları de dahil olmak üzere uluslararası norm ve ilkelere dayalı diyalog ve müzakereler yoluyla çözülmesini istediğini de sözlerine ekledi.

JAPONYA: UKRAYNA'DAKİ DURUM KÖTÜLEŞİRSE YENİ TEDBİRLERE BAŞVURACAĞIZ

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, ülkesinin Ukrayna'daki durumun kötüleşmesi halinde 'yeni tedbirlere' başvurmayı değerlendireceğini söyledi. Ukrayna'daki durumun halihazırda öngörülemez olduğunu ve ne şekilde gelişebileceğine dair farklı ihtimaller bulunduğunu söyleyen Kişida, "Bu nedenle, G7 ülkeleri başta olmak üzere uluslararası toplumla birlikte yeni tedbirlerin alınmasını gecikmeden değerlendirmemiz gerekecek. Her halükarda durumun nasıl gelişeceğini iyice netleştireceğiz, Avrupa ülkeleri ve ABD ile bilgi alışverişinde bulunacağız ve ardından uygun kararları alacağız" dedi.

AVUSTRALYA: RUSYA'YA YAPTIRIMLARI GENİŞLETECEĞİZ

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıyan Rusya'ya yönelik mevcut yaptırımları genişleteceklerini duyurdu. ABC News'te katıldığı programda Morrison, "Rusya'nın komşusunu işgal etmesi kesinlikle kabul edilemez. Avustralya hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına yanıt olarak Rus bireylere derhal yaptırım uygulamaya başlayacak. Kırım ve Sivastopol için geçerli olan mevcut yaptırımları Donetsk ve Luhansk bölgelerini de dahil ederek genişleteceğiz" diye konuştu. Morrison, "İlk etapta Rusya Güvenlik Konseyi'nin 8 üyesine seyahat yasakları ve hedefli mali yaptırımlar uygulayacağız" duyurusunu yaptı.

MADURO: UKRAYNA, ABD VE AVRUPA TARAFINDAN SÖMÜRGE GİBİ YÖNETİLİYOR

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'yı 'sömürge gibi yönettiğini' söyledi. Kabine toplantısında Ukrayna krizini değerlendiren Maduro, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna ihtilafına her zaman diplomatik çözüm aradığını belirtti. Maduro, "Minsk Anlaşmaları... Ukrayna'yı yöneten, ABD ile Avrupa'nın kayıtsız şartsız müttefiki seçkinler tarafından reddedildi. O ülke adeta bir sömürge gibi yönetiliyor" dedi. Caracas'ın, Batı'nın Rusya'yı kuşatmak için askeri güç kullanma planlarını kınadığını ifade eden Venezüella lideri, "Rusya'yı askeri yollarla kuşatma planlarını reddediyoruz. Tüm dünya halklarına saygı gösterilmesi gerektiği gibi Rusya'ya da saygı duyulmalı" ifadelerini kullandı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.