Prigojin: Üslerimize geri dönüyoruz

Prigojin: Üslerimize geri dönüyoruz

Belarus, Wagner lideri Prigojin'in, Rusya'daki hareketini durdurmayı kabul ettiğini açıkladı. Prigojin de "Konvoylarımızı geri çeviriyor ve üslere geri dönüyoruz" dedi.

Wagner şirketinin sahibi Yevgeniy Prigojin'in, dün gece Ukrayna'da savaşan paralı askerle başlattığı "adalet yürüyüşü"nün ardından Rusya'da yaşanan gerilimde anlaşma sağlandı.

Prigojin'in yaptıklarının darbe girişimi olmadığını söylese de, Rostov kentine girerek bazı noktaları ele geçirdiklerine dair görüntüler yayınlanmıştı. Moskova'ya 400 kilometre uzaklıktaki Lipetsk kentinin valisi Igor Artamonov da Wagner güçlerinin bölgeye geldiğini açıklamış ve halktan sokağa çıkmamalarını istemişti.

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, Rusya’nın başkenti Moskova'da "terörle mücadele rejimi" ilan edildi. Açıklama yapan Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, "Değerli başkentliler, Moskova’da terörle mücadele rejimi ilan edilmiştir. Güç bir durum içerisindeyiz" dedi.

Bazı yerlerde yolların trafiğe kapatılabileceğini söyleyen Sobyanin, halktan "sokağa gerekmedikçe sokağa çıkmamalarını" istedi.

Sobyanin, "tehlikenin minimuma indirilmesi adına" pazartesi günü Moskova’da tatil günü ilan ettiğini de duyurdu. Sadece hükümet birimleri ile 24 saat çalışma gerektiren işletmeler ve savunma sanayiyle ilgili tesislerde pazartesi olağan çalışmaların süreceğini belirtti.

Moskova ile başkentin dışındaki yerleşim yerlerini de içeren Moskova Bölgesi Valisi Andrey Vorobyov, açık alanda gerçekleştirilecek kalabalık etkinlikler ile mezuniyet törenlerinin 1 Temmuz’a kadar yasaklandığını duyurdu.

PUTİN'DEN YASAYI İMZALADI: MAHKUMLAR ASKERE ALINABİLECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ciddi suçlar işleyenler" dışında hüküm giymiş kişilere sözleşmeli olarak askerlik imkanı tanıyan yasayı imzaladı.

Yasada ayrıca bir takım sağlık sorunları olan ve olağan koşullarda askere alınmayan kişilerin de seferberlik ve savaş halinde ordu ile sözleşme imzalayabilecekleri öngörülüyor. 

Söz konu yasa geçen hafta sırasıyla Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi tarafından onaylanmıştı.

BELARUS: WAGNER HAREKETİNİ DURDURMAYI KABUL ETTİ

Reuters ajansının haberine göre, Belarus Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Prigojin'in Wagner güçlerinin Rusya'daki hareketini durdurmayı kabul ettiği belirtildi.

Açıklamada, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun gerilimin düşürülmesini sağlamak için Yevgeniy Prigojin'le görüştüğü ve Rusya'daki ilerleyişini durdurmayı kabul ettiği aktarıldı.

Sputnik'in haberinde, Lukaşenko’nun görüşmelerin bir taslak üstünde anlaşıldığı, taslağın Wagner güçlerinin güvenliğine ilişkin garantiler içerdiği, gerilimin dindirilmesi adına atılabilecek başka adımları da kapsadığı ifade edildi.

Wagner'in kurucusu Prigojin de "Taraflardan birinin Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anlayarak konvoylarımızı geri çeviriyor ve plana göre üslere geri dönüyoruz" açıklamasını yaptı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.