Onlara kalan fıstığın kabuğu

Onlara kalan fıstığın kabuğu

Antep'in önemli ekonomi kaynaklarından biri olan fıstığın işlenmesinde önemli bir rol alan kadınlar, sabahtan akşama kadar kırdıkları 40 kilo fıstığın karşılığında 12 TL ücret alıyor.

ANTEP - Çukurova'nın sanayi kentlerinin başında gelen Antep'te, ekonominin en önemli ayaklarından birini fıstık üretimi oluşturuyor. Fıstığı ile tanınan kent, Türkiye'nin kadar dünyanın da fıstık talebini önemli oranda karşılarken, fıstık kırarak evlerinin geçimini sağlayan kadınların maruz kaldığı emek sömürüsü ise gerçekliğin görünmeyen yüzü. 

Günün büyük bir bölümünü bu işe ayıran kadınlar, günlük 40 kilo gram fıstık kırma karşılığında 12 TL ücret alıyor. 

Büyük bir emek sömürüsü ile karşı karşıya olduklarını ifade eden kadınlar, evlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışmak zorunda olduklarını söyledi.

'Bu çalışma koşullarına mecbur bırakıldık'

Özellikle kentin Şahinbey ilçesine bağlı Karayılan Mahallesi'nde ikamet eden kadınlar, bu sömürünün çemberinde yer alıyor. Evli ve iki çocuk sahibi olduğunu belirterek Ayşe Kamirgan adlı kadın, aile ekonomisine katkıda bulunmak için bu işe katlandığını ifade etti. Kamirgan, "Eşimin aldığı para bize yetmiyor. Ona yardım etmek için çalışıyorum. Çocuklarımızın ihtiyaçlarını bu şekilde karşılıyoruz. Gerçi yaptıklarımızın karşılığını tam olarak alamıyoruz ama bunun dışında şu an yapabileceğim bir şey yok. Kadın olarak bizim çalışma alanlarımız da kısıtlı olduğu için bu çalışma koşullarına biraz da mecbur bırakıldık. Farklı bir iş yapmaya çalışmak istediğimiz de ise hem ailemiz hem de toplumda tarafından önümüz kesiliyor" sözleriyle içinde bulundukları durumdan yakındı.

i-1-20150627095037.jpg

'Emeklerinin karşılığını alamıyorlar!

Kudret Şavli ise gün içerisinde normal bir işçiden daha fazla çalışmalarına rağmen onların aldığı ücretin yarısını dahi alamamaktan şikayet etti.

Fıstığın yanı sıra ceviz ve badem kırıp, ayıklama işleri de yaptıklarını dile getiren Şavli, akşama kadar vakitlerinin bu şekilde geçtiğini kaydetti. Emeklerinin sömürüldüğünü ifade eden Şavli, "Eğer eşimin aldığı maaş evimize yetseydi, bu şekilde çalışmazdım. Çünkü gerçek anlamda hakkımızı yiyorlar. Bir bakıma biraz da zorunlu olarak çalışıyoruz" dedi.

'40 kilo fıstığın karşılığı 12 TL oluyor'

Aynı mahallede ikamet eden Yıldız Kamirgan da bu işi yaparken, en çok göz ve bel ağrıları çektiklerini dile getirdi. Akşama kadar tek başına 40 kilo fıstık kırdığını söyleyen Kamirgan, "Bunun karşılığı sadece 12 TL oluyorum. Aslında kadınları yüzyıllardan beridir bu şekilde çalıştırıyorlar. Hiçbir zaman emeğimiz haklı bir temelde görülmedi. O kadar emek vermemize rağmen 'ister yapın ister yapmayın' muamelesi ile karşılaşıyoruz" diye belirtti.

NAZIM DAŞTAN / DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.