Ömer el Beşir'e yolsuzluktan 2 yıl ceza

Ömer el Beşir'e yolsuzluktan 2 yıl ceza

Sudan'da darbeyle devrilen ve 11 Nisan'dan beri ev hapsinde tutulan Ömer el Beşir'e 2 yıl hapis cezası verildi. Ömer el Beşir'i bekleyen çok sayıda dava var,

Sudan’da aylar süren protestolar sonrası 11 Nisan’da ordu yönetime el koymuş, 30 yıldır Devlet Başkanlığı koltuğunda oturan el Beşir görevden alınarak tutuklanmıştı. Hakkında çok sayıda dava açılması beklenen el Beşir ilk olarak yasadışı zenginlik, yolsuzluk ve yabancı para bulundurma suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı. Görevden alındıktan sonra El Beşir’in konutunda  7 milyon euro, 351 bin dolar ve 5 milyon Sudan lirası bulunduğu açıklanmıştı.

Ev hapsinde tutulan 75 yaşındaki Ömer el Beşir’in yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davada 2 yıl hapis cezasına çarptırıldığı açıklandı. Karara göre el Beşir bu suçun cezasını bir rehabilitason merkezinde yatarak çekecek. Hakkında bir çok dava açılması beklenen Beşir’le ilgili 2003 yılında Darfur’da çıkan silahlı çatışmalar sırasında işlediği savaş ve insanlık suçları dolayısıyla iki tutuklama emri bulunuyor. Uluslararası istatistiklere göre, bu çatışmalar dolayısıyla 300 yüz binden fazla sivil hayatını kaybetti ve milyonlarca insan yerinden edildi.

Beşir’i bekleyen diğer davalar arasında, barışçıl protestocuların öldürülmesi ve güvenlik güçlerine vatandaşları dağıtmaları için gerektiği takdirde ateş açmaları emrini vermesiyle ilgili bir dava da bulunuyor. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.