NYT: Kürtlerin tek olası müttefiki Esad

NYT: Kürtlerin tek olası müttefiki Esad

New York Times: ABD'nin çekilme kararı sonrası Suriye'de Kürtler açısından geriye kalan tek potansiyel müttefik Şam.

Amerikan basını, Donald Trump yönetiminin Suriye’den çekilme açıklaması sonrasında IŞİD’le savaşta ABD’nin müttefiki olan Suriyeli Kürtlerin geleceğini tartışıyor.

Bir dizi basın kuruluşu ‘Kürtlere ihanet edildiği’ yorumunu yaparken, New York Times gazetesi ‘Kürtlerin geriye kalan tek potansiyel müttefikinin Şam olduğunu’ yazdı.

‘ABD’nin çekilmesi Kürtlere ihanet, IŞİD için de bir nimet olarak görülüyor’ başlıklı haberde, şu ifadeler kullanıldı:

“ABD’nin bir tür anlaşmayı müzakere etmeden, tek taraflı olarak çekilmesi, nihai bir barış anlaşması üzerinde sahip olabileceği etki gücünden vazgeçmesi anlamına gelir.

Kürtler açısından geriye kalan tek potansiyel müttefik Şam. Kürtler zaten Suriye hükümetiyle müzakere etmekteydi; kendi bölgelerinde bir ölçüde otonomi karşılığında hükümeti desteklemeyi önermişlerdi.

Suriyeliler de Kürtleri, sınırdaki Türk gücüne karşı potansiyel bir tampon olarak görüyor. Ayrıca, IŞİD’in temizlendiği ve şu an Suriye Demokratik Güçleri’nin hâkim olduğu bölgelerde kayda değer petrol sahaları bulunuyor.”

New York Times’ın haberinde, Trump’ın IŞİD’in yenilgiye uğratıldığını belirterek çekilme kararını açıkladığı gün, örgütün Rakka’da bir bombalı saldırı düzenlediğine dikkat çekildi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.