Nerede o eski bayramlar!

Nerede o eski bayramlar!

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala yurttaşları bayram alışverişi endişesi sardı. Umduğu kazancı bulamayan Adanalı esnaf da, çocuklarına hediyelik alacak kadara gücü olamayan yurttaş da eski bayram manzaralarını arıyor.

ADANA - Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala bayram alışverişi telaşına düşsen yurttaşlar, Adana'nın kavurucu sıcağına rağmen çarşı ve pazarlara akın ederken, yurttaşların daha çok temel ihtiyaçlar ile çocuk kıyafetlerine ilgi gösteriyor.

İşsizliğin yoğun olduğu illerin başında gelen Adana'da esnaflar, yurttaşların alım güçlerinin düşüklüğünden dolayı alışveriş listesini tamamlayamadan ayrıldığını belirtiyor. "Nerde o eski bayramlar" sözlerini hatırlatan yurttaşlar ise, nakit paraları olmadığı için kredi kartları ile alışveriş yapmak zorunda kaldıklarını kaydederek, fiyatların yüksekliğinden dert yanıyor.

Alışverişe çıkan yurttaşların daha çok büyük mağazalarda kredi kartları ile ihtiyaçlarını karşılamalarının karşısında, kredi kartını tercih etmeyen yurttaşların ise, ekonomik olan semt pazarlarını tercih ediyor. 

'Ne yurttaş ne de esnaf memnun'

Çocuklarına elbise almak için pazara gelen Ali Demir adlı yurttaş, alım güçlerinin yok denilecek kadar az olduğunu ve çocuklarına kıyafet almakta bile zorlandıklarını kaydetti. Büyük mağazalarda alış veriş yapamayan yurttaşların semt pazarlarını tercih ettiğini vurgulayan Mirsat Köreç adlı esnaf da, kendisinin giyim eşyası sattığını ve ucuz satmalarına rağmen yurttaşların kendileriyle pazarlık yaptığını çünkü alım gücünün azaldığını aktardı. Köreç, "Bizler pantolonun fiyatını 20 ila 30 TL arasında satıyoruz. Tişörtler de 15 ila 20 TL arasında yinede yurttaşlar fiyatların pahalı olduğunu söylüyorlar. İnsanlarımız bulanımda ekonomik istikrarsızlık nedeniyle bu da hem cebe hem de pazara yansıyor. İnsanlarımızda para yok. Para olmayınca da satışlarda az oluyor" dedi. 

Çarşı ve pazarın Ramazan bereketi ile dolmasını umduklarını ancak umdukları gibi çarşının bereketinden nasip alamadıklarını vurgulayan Servet Bayram adlı esnaf, ürün satışının yurttaşın mali durumuna göre değiştiğini aktardı. 

'Ne bayramlar eski bayramlar ne de bizler eski biziz'

Çetin Bozkurt adlı esnaf, her gün insanların katledildiğini bu ortamda insanlarda bayram neşesinin olmamasının da normal olduğunu ifade ederek, "Gönül ister ki bayramlar yine eski bayramlar gibi neşe, mutluluk, huzur dolu geçsin. Görünen o ki ne bayramlar eski bayramlar ne de bizler eski biziz" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.