Moskova Patrikhanesi'nden Fener Patrikhanesi'ne 'Ukrayna' resti

Moskova Patrikhanesi'nden Fener Patrikhanesi'ne 'Ukrayna' resti

Moskova Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi’nin Kiev’e iki temsilcisini göndermesine tepki gösterdi: Fener Patrikhanesi, Ukrayna’yı Moskova Patrikhanesi’nin ruhani alanından çıkartan bir kararı kabul ederse ilişkileri koparırız.

Fener Rum Patrikhanesi’nin Ukrayna’da Rus Ortodoks Kilisesi’nden bağımsız bir kilise kurulması hazırlıkları içine girmesi ve bu amaçla Kiev’e iki temsilcisini göndermesine Rus Ortodoks Kilisesi’nin (Moskova Patrikhanesi) tepki gösterdi.

Moskova Patrikhanesi Dış Kilise İlişkileri Sorumlusu Metropolit İlarion, Fener Patrikhanesi’nin Ukrayna’yı Moskova Patrikhanesi’nin ruhani alanından çıkartan bir kararı kabul etmesi halinde, Fener Patrikhanesi ile ilişkileri koparacaklarını söyledi.

‘DİYALOG KAPISI KAPANDI’

Metropolit İalrion, yaptığı açıklamada, “Moskova Patriği Kiril’in birkaç gün önce İstanbul’a gidip Fener Patriği Bartholomeos ile görüşmesine ve meseleyi bütün boyutlarıyla iletmesine rağmen Fener Patrikhanesi’nin Ukrayna’da Rusya’dan bağımsız bir kilise kurma çabalarına girişmesi kiliseler arası ilişkilde diyalog kapısının kapandığını gösterdi” dedi.

İlarion, Fener Patrikhanesi’nin bu planını sonuna kadar uygulaması ve Ukrayna’yı Rus Kilisesi’nden bağımsız ilan etmesi halinde, Moskova Patrikhanesi’nin bu kararı tanımayacağını ve bu kararın, iki kilisenin ilişkisinin kesilmesine yol açacağını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’nın Batı yanlısı yönetimi, ülkenin Rusya bağlarının kesilmesi politikası çerçevesinde, bu yılın başlarından itibaren, Rus Kilisesi’nden bağımsız bir Ukrayna Ortodoks Kilisesi kurulması konusunda Fener Patrikhanesi’ne müracaat etti.

Fener Patrikhanesi’nden yapılan çeşitli açıklamalarda, bu konuda onay verildiği ve bağımsız bir Ukrayna Ortodoks Kilisesi kurulması konusundaki kararın yakın zamanda verileceği ifade edildi. Fener Patrikhanesi’nin bu yılın sonuna kadar bu konuda nihai kararını vermesi bekleniyor. (DHA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.