Mızraklı: Bu defa mızrak çuvala, minare kılıfa girmiyor

Mızraklı: Bu defa mızrak çuvala, minare kılıfa girmiyor

Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, İçişleri Bakanlığı'nın mahkemeye gönderdiği savunma için “Başta minareyi çaldılar sonra kılıfını hazırlamaya çalışıyorlar. Ama bu defa mızrak çuvala, minare kılıfa girmiyor” dedi

İçişleri Bakanlığı, kayyım atanan Diyarbakır Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’yı belediye başkanlığı görevi öncesinde hakkında başlatılan 5 ayrı soruşturma nedeniyle görevden alabileceğini savundu. Bakanlığın, belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasıyla ilgili yapılan itiraza karşı mahkemeye gönderdiği savunmasını Anayasa’nın ilgili maddesinde tahrif yaparak cevap verdiği iddia ediliyor.

ANAYASA MADDESİNDE TAHRİF İDDİASI

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyım atanmasına yapılan itiraz üzerine İçişleri Bakanlığı Diyarbakır 1. İdare Mahkemesine savunma gönderdi. İçişleri Bakanlığı, Mızraklı’nın görevden alınmasına belediye başkanlığı görevi öncesi hakkında başlatılan 5 ayrı soruşturmayı ve belediye başkanlığı görevi sırasında yine Bakanlıkça başlatılan “ön incelemeleri” gerekçe gösterdi.

Bakanlığın, belediye başkanlarının “görevleriyle ilgili suçlardan” dolayı görevden alınmalarına olanak sağlayan Anayasa’nın 127’nci maddesinin 4’üncü fıkrasının başlangıç kısmında yer alan “Görevleri ile ilgili suç sebebiyle ile…” ifadesine yer vermeyerek anayasayı tahrif etme yolunu seçtiği iddia ediliyor.

Bakanlık, söz konusu maddeyle ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Anayasanın 127’nci maddesinin dördüncü fıkrasının ‘… hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir.’ hükmü görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanabilmesi için soruşturma veya kovuşturma açılmış olması şartı getirmektedir.’ hükmü görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanabilmesi için soruşturma veya kovuşturma açılmış olması şartını getirmektedir.”

‘MIZRAK ÇUVALA MİNARE KILIFA GİRMİYOR’

Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, İçişleri Bakanlığının mahkemeye gönderdiği savunma için “Başta minareyi çaldılar sonra kılıfını hazırlamaya çalışıyorlar. Ama bu defa mızrak çuvala, minare kılıfa girmiyor” dedi.

Savunmanın çelişkilerle dolu olduğunu ifade eden Mızraklı, savunmanın ‘Nereye koyarsam buradan bir haklılık payı çıkartabilirim’ kaygısı ile hazırlandığını söyledi.

Mızraklı “Birçok yanı ile kendi içinde çelişen ve ortaya koymuş olduğu içtihatları, mevcut durumla uzaktan yakından ilişkisinin bulunmadığını gözlüyoruz. Savunmada ‘Biz haksız bir işlem yaptık. Seçimlerde kazanamadığımız yerlere kayyum atayarak orayı kazanmak için bu yolu seçtik’ gibi tutum almayacaklardı. Onun yerine eğip bükmeye, yasaları esnetmeye başka bir tarif yapmaya çalışmışlar. Başta minareyi çaldılar sonra kılıfını hazırlamaya çalışıyorlar. Ama bu defa mızrak çuvala, minare kılıfa girmiyor” ifadelerini kullandı.

MIZRAKLI’YA RET KARARI

İdare Mahkemesinin hukuka, vicdana ve hakikate yaslanarak bir karar vermesi gerektiğini söyleyen Mızraklı, oradan gelecek karar çerçevesinde gerekli adımları atacaklarını söyledi. Mızraklı’nın İdare Mahkemesinde uzaklaştırma kararının yürütmesinin durdurulması için açtığı davada ret kararı geldi. (MA)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.