Mısır'dan Esad'a çağrı: Arap Birliği'ne dönüşe hazırlanın

Mısır'dan Esad'a çağrı: Arap Birliği'ne dönüşe hazırlanın

Suriye ile Arap dünyası arasındaki normalleşme sürüyor. Mısır, Şam yönetimine Arap Birliği'ne dönüş için hazırlık çağrısı yaptı.

Suriye’de iç savaşın ilk günlerinden bu yana silahlı örgütleri destekleyen Arap ülkeleri Şam’la diplomatik ilişkileri yeniden tesise başlarken, sıra Suriye hükümetinin 8 yıl aradan sonra Arap Birliği’ne geri dönüşüne geldi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Suriye hükümetine ülkenin güvenliği, istikrarı ve egemenliğinin korunması konusunda gereken adımları atması ve Arap Birliği’ne dönüş hazırlıkları yapması çağrısında bulundu. Şukri, bu adımların atılması gerektiğini vurgulayıp, “Aksi halde üyeliğinin aktifleştirilmesi konusunda değişen bir şey olmayacaktır” dedi.

Kahire’de ağırladığı Faslı mevkidaşı Nasır Burita ile ortak basın toplantısında konuşan Şukri, Suriye’nin Arap Birliği üyeliğinin yeniden aktif hale getirilmesinin, Arap Birliği Konseyi’nin kararı ve mart ayındaki zirve sonuçlarına bağlı olduğunu söyledi.

‘OLUMLUYA DÖNÜYOR’

Şukri, askeri çözüm yollarının Suriye halkının yükünü ağırlaştırmanın dışında hiçbir sonuç vermediğini belirterek,Suriye’de işlerin olumlu yöne evrilmesine dair umutlarını dile getirdi.

TUNUS: SEVİNÇ DUYARIZ

Tunus Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi Lezher el Karavi eş Şabi, 6 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Arap Birliği’ni Suriye’nin üyeliğini tekrar faal hale getirmesindan ‘sevinç duyacaklarını’ vurgulamıştı.

8 YIL SONRA U DÖNÜŞÜ

Suriye’nin Arap Birliği üyeliği Kasım 2011’de dondurulmuş, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri Mart 2012’de Şam’dan büyükelçilerini geri çekmiş ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) da 2012 içinde Suriye’nin üyeliğini askıya almıştı. (Sputnik)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.