Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği kuruluşunu ilan etti

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği kuruluşunu ilan etti

Açılışıta konuşan derneğin kurucu üyelerinden Roza Metina, "Eril medyanın şiddet diline karşı bu platform kuruldu. Amacımız kadın gazetecilerin direnişini büyütmektir" dedi.

Kadın gazeteciler, Diyarbakır'da Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği’ni (MKG) kurdu.

Yenişehir ilçesindeki dernek binasında yapılan açılışa, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Yeşil Sol Parti Diyarbakır milletvekilleri Adalet Kaya ve Ceylan Akça ile siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de katıldı.

MA'nın haberine göre açılışta konuşan derneğin kurucu üyelerinden Safiye Alağaş, 7 Ekim’in Kürt kadın gazeteciler açısından anlamının büyük olduğunu söyledi.

"Amacımız kadın gazetecilerin direnişini büyütmek"

Ardından söz alan derneğin kurucu üyelerinden Roza Metina, gazetecilere yönelik baskıların yoğun olduğu bir süreçte Mezopotamya Kadın Gazetecilere Platformu’nun kurulduğunu hatırlattı.

Metina, “Kürt kadın gazeteciler platformun altında birleşti. Eril medyanın şiddet diline karşı bu platform kuruldu. Kürt kadın gazetecileri bugün de dernekle yeni bir adım attı. Amacımız kadın gazetecilerin direnişini büyütmektir. Ortadoğu ve dünyadaki kadın gazetecilerin sesi olmak için bu derneği açmaya karar verdik” diye konuştu.

Özgür basın geleneği

DFG Genel Sekreteri Gülşen Koçuk ise, “Tarihi kayıt altına alan özgür basın bugün kendileri tarihe not düşüyor. Kadın haberciliğini çok başka boyutta sürdürüyor. Bütün baskı, tutuklama ve katletmelere rağmen güçlü bir şekilde yoluna devam eden özgür basın geleneği var” dedi.

"Egemenlerin savaşını, kadınlar yazacak"

Kadınların özgün örgütlenmesinin önemine değinen İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de, “Bu derneğin bence her zaman ve daimi başkanı Gurbeteli Ersöz olacaktır. Onunla tanışma fırsatını yakalamış biriyim. Ersöz çok mücadeleci bir kadındı. Özgür Gündem gazetesi Genel Yayın Yönetmeliği yaparken ‘çok zorlu bir süreç yaşanıyor’ diyordu. Bugün de bu zorluk yaşanıyor. Egemenlerin savaşı söz konusu, tüm savaşlarda olduğu gibi bu savaşta da en büyük mağduriyeti yine kadınlar yaşayacaktır. Bu mağduriyetleri de en iyi Kürt kadın gazeteciler yazacaktır” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.