Meyve sebze üretimi kayıt altına alınıyor

Meyve sebze üretimi kayıt altına alınıyor

Türkiye'nin en önemli tarım ihracatçısı ülkeler arasında yer alan Rusya'dan artan sebze ve meyve iadeleri üzerine harekete geçildi. Rusya'nın talebiyle Türkiye'deki meyve ve sebze üretimi kayıt altına alınıyor.

Türkiye’den Rusya’ya ihraç edilen sebze ve meyveler, ‘yüksek düzeydeki zirai ilaç kalıntısı ve zararlı böcek’ gerekçesiyle sık sık iade ediliyor. Son olarak Rusya’ya ihraç edilen yaklaşık 20 ton çilek ve kayısı geri gönderildi. Rusya’nın bu konudaki açıklamaları, Türkiye’nin diğer ülkelere tarımsal ürün ihracatını da olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum üreticileri ve ihracatçıların da zor durumda kalmasına ve stres yaşamasına neden oluyor.

Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre bu durumun önüne geçmek için Rusya’nın talebiyle sebze ve meyve üretimi kayıt altına alınıyor.

İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü bu amaçla Ege İhracatçı Birlikleri’ne, Rus yetkililerin taleplerini bildirdi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri’nin konuyla ilgili üyelerine yaptığı duyuru bu isteklerini kapsıyor.

DUYURU YAPILDI

Duyuruda özetle şöyle deniliyor: “İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü’nden alınan bir yazıda, Rusya Federasyonu Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselhoznadzor) davetiyle 18 Nisan 2019 tarihinde Moskova’da bir toplantı gerçekleştirildiği belirtilmiş, söz konusu toplantıda Rosselhoznadzor yetkilileri tarafından, 2019 yılında Rusya Federasyonu’na ürün ihraç etmeyi planlayan büyük çaplı meyve ve sebze üreticileriyle ilgili bilgiye ihtiyaç olduğu, ihracatçı firmadan çok, Rusya Federasyonu’nun gerekliliklerini ve büyük çaplı üretim yapan üreticilerin önem arz ettiği ifade edilmiştir.

Yazıda devamla, büyük üreticilerin bilgilerinin mevsimlere (ürün sezonuna) göre ayrılarak en kısa zamanda Rosselhoznadzor’a iletilmesini teminen Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderilmesinin gerektiği belirtilmiş, öncelikle üretim yılının ocak-haziran ve haziran-aralık olmak üzere 6 aylık iki döneme ayrılması; 2019 yılı için haziran ayını da içerecek şekilde yıl sonuna kadar olan hasat sezonunda ihracata konu olabilecek meyve ve sebze ürünlerini (çilek, kiraz, şeftali, nektarin, kayısı) Rusya Federasyonu’na ihraç edecek olan veya ihracatçı firmalara – Rusya Federasyonu’na ihraç edilmek üzere – bu ürünlerin satışını yapacak olan üreticilerin belirlenmesi gerektiği bildirilmiştir.

Bu amaçla; hem üretici hem ihracatçı durumunda olan ve Rusya Federasyonu’na kendi ürettiği ürünleri doğrudan ihraç eden üreticilerin veya bu bilgilendirme sonucunda başvuru yapacak ihracatçı firmaların ibraz edecekleri- ürün tedarik edilen- meyve sebze üreticilerinin, üretim alanlarına ait bilgilerin ekli tablo üzerinde tamamlanarak Rus tarafına iletilmek üzere kayıt oluşturulmasını teminen, Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri’ne (Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü) başvuru yapmaları gerektiği belirtilmiştir.”

HANGİ BİLGİLER İSTENİYOR?

İhracatçılara gönderilen yazının ek’inde yer alan ve doldurulması istenen tabloda ürünleri üreten çiftçi veya şirketin adı, üretildiği bölge, üretimin yapıldığı alan, ne kadar üretildiği, ne kadar hasat edildiği gibi çok detaylı bilgiler isteniyor.

Rusya’ya ihracat yapacaklar, yaş meyve ve sebze üretimi ve üretimle ilgili tüm detayları Rus yetkililere vermek zorunda.

RUS YETKİLİLER DENETİMLERDE BULUNDU

Rusya Federasyonu, Türkiye’den ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünlerini geri gönderirken bir yandan da işin peşini bırakmıyor. Bugüne kadar Rus yetkililer defalarca Türkiye’ye geldi. Üretim bölgelerinde incelemelerde, denetimlerde bulundular. Kimi zaman ürünler Türkiye’de denetlenirken ihracatına izin vermediler. İhracatı kimlerin yapacağına, nasıl yapacağına, ürünün kimlerden alınacağına artık Rus yetkililer karar veriyor. Yakında üretimi de biz yapalım derlerse kimse şaşırmasın. Rus yetkililer ile 18 Nisan 2019’da Moskova’da bir toplantı yapıldı. Bu toplantıdan sonra Türkiye’nin alması gereken önlemler sıralandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.