Mersin'de Hıdrellez Şenliği

Mersin'de Hıdrellez Şenliği

Akdeniz Belediyesi "Herkes Farklı Herkes Eşit" sloganı ile Hıdrellez Şenliği geçekleştirdi.

MERSİN - Mersin'de Akdeniz Belediyesi, "Herkes Farklı Herkes Eşit" sloganı ile Hıdrellez Şenliği gerçekleştirdi. Şenliğe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve M. Fazıl Türk, HDP Mersin Milletvekili Adayları Çilem Öz ve Özlem Şen, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Şenlik, Roman yurttaşların yoğun olarak ikamet ettiği Turgutreis Mahallesi'ndeki Mersin Romanlar Derneği ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu binası önünden yürüyüş ile başladı. Atatürk Parkı'na kadar yapılan yürüyüşe bazı Roman yurttaşlar faytonlarıyla katıldı. Şenlik alanında kurulan stantlarda kadınlar el emeği ürünlerini sergilerken, etkinliğe katılan yurttaşlara Akdeniz Belediyesi tarafından karanfil dağıtıldı.

i-1-918.jpg

Şenlikte konuşan Akdeniz Belediye Eşbaşkanı Yüksel Mutlu, Akdeniz Belediyesi olarak, Roman yurttaşların kültürlerinin, dillerinin, geleneklerinin kaybolmaması için bu tür etkinlikleri yaptıkları söyledi. Etkinlikte her kesin yüzünde gülücükler olduğunu söyleyen Mutlu, "Gerçek bir mutluluktan bahsetmek için, herkesin özgür, herkesin eşit yaşadığı bir coğrafyada olmamız gerekiyor" dedi. Romanların toplumun en alt kesimi olduğu, sadece müzik yaptığı ve insanları eğlendirdiği bir toplum olarak algılanmasını istemediklerini kaydeden Mutlu, "Gerçekten Roman toplumu kendi gelenekleri, müziği ve özgür ruhuyla yaşayan bir toplumdur. Bu özgürlük duygularını yitirmemeleri gerekiyor. Biz Akdeniz Belediyesi olarak Roman kardeşlerimizin kültürlerini devam ettirebilmeleri için elimizden geleni yapacağız" diye belirtti.

Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Fazıl Türk ise ülkede hiçbir kültürün, kimliğin ya da inancın bir diğeriyle sorunu olmadığını söyledi.

Hıdrellezin Roman kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Hindistan'dan 600'lü yıllarda başlayan göçle birlikte bu kültürün tüm dünyaya yayıldığını vurguladı. Günümüzde Hindistan'da, Avrupa'da, Balkanlarda ve ülkemizde bu güzel günün kutlandığının altını çizen Daylam, "Binlerce yıldır hep vardık, bundan sonra da var olacağız. Eşitsizlik bizim boynumuzda asılan bir pranga gibidir. İnşallah inancımızla, kültürümüzle bu prangadan kurtulacağız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından şenlik, Roman Orkestrası'nın seslendirdiği ezgilerin ardından son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.