Merkel Erivan'da 'soykırım' demedi

Merkel Erivan'da 'soykırım' demedi

Almanya Başbakanı Angela Merkel Ermenistan'ı ziyaret etti. Merkel'in, Alman parlamentosunun Ermeni Soykırımı'nı tanımasına rağmen 'soykırım' yerine 'mezalim' sözcüğünü kullanması dikkat çekti.

Kafkasya turuna çıkan Almanya Başbakanı Angela Merkel dün Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bir dizi temasta bulundu.

Merkel’in, Alman parlamentosunun 1915’te yaşananları Ermeni Soykırımı olarak tanıyan 2016 tarihli kararına rağmen Ermenistan’da bu sözcüğü kullanmaması dikkat çekti. Merkel, Ermenistan ziyaretinde ‘mezalim’ sözcüğünü kullandı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile yaptığı görüşme sonrası Merkel, ‘Ermenilere yönelik mezalimin unutulmaması gerektiğini’ söyledi. Almanya Başbakanı, “Sayısız Ermeniye mezalim yapıldığını anlıyoruz. Bu acı unutulmamalı ve unutulmayacak” ifadelerini kullandı.

Merkel buradaki konuşmasında, Alman parlamentosunun 1915’i soykırım olarak tanıma kararından da bahsetti. Almanya Başbakanı, Federal Meclis’in kararı için “Anma kültürü açısından önemli bir adım” ifadesini kullansa da, bu kararın siyasi olduğunu belirterek hukuki bir bağlayıcılığı olmadığını söyledi.

Merkel Erivan’da Soykırım Anıtı’nı da ziyaret etti.

MERKEL SOYKIRIM OYLAMASINA KATILMAMIŞTI

Almanya’da meclis 2016 yılında 1915 olaylarını “soykırım” olarak niteleyen bir tasarıyı onaylamıştı. Alman parlamentosundan çıkan karar, Türkiye ile ilişkilerde gerginliğe neden olmuştu. Merkel, Alman meclisindeki oylamaya katılmamıştı.

Dünya genelinde aralarında Fransa, İtalya ve Hollanda’nın da bulunduğu 20’den fazla ülke, 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıyor. Papa Françesko da 1915 olaylarının 100’üncü yılı vesilesiyle 2015’te yaptığı konuşmada, “Ermeni soykırımının yüzyılın ilk soykırımı” olduğunu söylemişti.

DAĞLIK KARABAĞ İÇİN YARDIM ÖNERİSİ

Merkel, Erivan ziyaretinde Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ gerginliğine barışçıl çözüm bulunması için çağrı da yaptı. Merkel, “Almanya sorunun barışçıl çözümüne katkı sağlamaya hazır” dedi.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Ermenistan ve Azerbaycan arasında çıkan savaşla Dağlık Karabağ, Ermenistan’ın kontrolüne geçti. Savaş sonrasında 200 bini Ermenistan’dan, 1 milyonu Dağlık Karabağ’dan olmak üzere 1 milyon 200 bin Azeri bugünkü Azerbaycan’a göç etmek zorunda kalmıştı. Uluslararası toplum, Dağlık Karabağ’ı Azerbaycan’ın bir parçası olarak görüyor. Hiçbir ülke Dağlık Karabağ’ı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor. Dağlık Karabağ sorununda arabulucu rol üstlenmesi için 1992’de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) şemsiyesi altında Almanya ve Türkiye’nin de içinde yer aldığı Minsk Grubu kurulmuştu.

Dağlık Karabağ’ın statüsü zaman zaman Ermenistan ve Azerbaycan arasında tansiyonun yükselmesine neden oluyor. Son olarak 2016 yılında cephe hattında gerginlik tırmanmıştı. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.