Meraklı çiftçi bahçesinde papaya yetiştirdi

Meraklı çiftçi bahçesinde papaya yetiştirdi

Mersin'de yaşayan meraklı bir çiftçi, Orta Amerika'nın tropikal kabun ağacı papayayı yetiştirdi.

Mersin'in Erdemli ilçesinde meraklı bir çiftçi, meyve olduğu kadar sebze olarak da tüketilen Orta Amerika'nın tropikal kavun ağacı papayayı açıkta yetiştirdi. Aralık ayı ortasında çiftçi, ağaçtan meyve aldı. Tavsiye üzerine diktiği ağacın açıkta yetiştirilmesinin oldukça güç olduğunu ifade eden çiftçi Recep Yoğun, çabaları sonucunda tek bir ağaçtan bol meyve almanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Beş yıl önce papayayı tavsiye üzerine bahçesine diktiğini belirten Recep Yoğun,

"Papayanın çekirdeklerini bir amca vermişti. Meyveyi tattığım da tadını beğendim. Tabi faydalarını sordum kendisine. Şeker hastalığına iyi geliyor, tansiyona iyi geliyor, bağırsak hastalıkları, iltihaplanmalara, böbrek taşlarına iyi geldiğini söyledi. Böylelikle meyvenin çekirdeklerini bahçemize diktik" dedi.

Marketlerde fiyatının 7,5-8 lira arasında değer bulduğunu anlatan Yoğun, "Ama söylediğim gibi yetiştirmek çok zor. 12 metre boyuna kadar çıkabiliyor. Bir ağaç 50 kilodan fazla meyve veriyor. Bir hastalığım yok ancak herkese tavsiye ediyorum. Kahvaltıda da, tatlı yerine meyve yerine yenebiliyor" diye konuştu.
Meyvenin tadıyla ilgili bilgi veren Yoğun, şunları söyledi: "Kavuna benzese de daha çok bal kabağı, muşmula, yenidünya, biraz ekşimsi armut gibi, tadı çok güzel. Şeker oranı da iyi. Kurutulduğunda çekirdekleri de karabiber gibi kullanılabiliyor."

Papayayı seraya diktiğini anlatarak buradaki bitkinin boyunun 8 metreyi bulduğunu ifade eden Yoğun, "Sağlık açısından bu meyveyi tavsiye ediyorum. Bitkinin yaygınlaşmasının ise gelecekte çiftçimiz için ekonomik gelir için bir vesile olabileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Anavatanı Meksika olan papayanın antioksidan, karoten, A, B, C vitaminleri, potasyum, magnezyum, pantotenik asit, folat ve lif bakımından zengin olduğu biliniyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.