Market yerine bostana!

Market yerine bostana!

Muş'ta kendi ürünlerini elde etmek amacıyla tarlalarını kazıp bostan ekmeye hazırlanan yurttaşlar, ihtiyaçlarını marketlerden değil ürettikleri doğal ürünlerinden karşılıyor.

MUŞ - Tüketim toplumuna karşı kendi doğal ürünlerini yetiştiren Muşlular bostanlara ilk kazmaları vurmaya başladı. Kürdistan'ın birçok ilinde rastlanabilecek bostanlarda yetişen ürünler tadı, doğallığı, güvenirliği, hormonsuz oluşu gibi birçok özelliği ile dikkat çekerken, bostan ekicileri, boş vakitlerinde uğraştıkları bostanlarının kendilerine büyük bir huzur verdiğini söylüyor. İlkbaharın gelişi ile evlerinin önünde bulunan tarlalarını kazmaya başlayan Şahin Çetin isimli yurttaş, bostanlarda yetiştirecekleri ürünleri ticaret amaçlı değil, kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ektiklerini söylüyor. 

i-1-903.jpg

Hem üretiyorlar, hem stres atıyorlar

Genelde domates, biber, salatalık, patlıcan gibi günlük ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler ektiklerini belirten Çetin, "Ektiğimiz ürünlerin tamamı organiktir. Marketlerden alışveriş yapmıyoruz. Kendi ihtiyaçlarımız olan ürünleri kendimiz ekiyoruz" diyor. Elde ettikleri ürünlerin bir kısmını tükettiklerini anlatan Çetin, kalan ürünlerin bir kısmını komşulara dağıttıklarını, bir kısmını da kış aylarında kullanmak amacıyla kuruttuklarını ifade ediyor. Bostanlar ile uğraşmanın çok keyif verdiğini dile getiren Çetin, bostan ile uğraşmanın yaşadığı sıkıntıyı azalttığını ve stres atmak için bahçe ile uğraştığını söylüyor. Fethi Çakır isimli yurttaş ise her yıl olduğu gibi bu yıl da kendi ürünlerini elde etmek amacıyla bostanlarını kazmaya başladıklarını belirtiyor. Son yağmurların toprağı yumuşattığını dile getiren Çakır, genelde domates, biber, salatalık gibi ürünler yetiştirdiklerini ifade ediyor. Elde ettikleri ürünlerin tamamının hormonsuz ve organik olduğunu söyleyen Çakır, "Ürünlerimiz sağlık açısından çok iyi. Biz ürünlerimizi dışarıdan almak yerine kendimiz üretip kendimiz tüketiyoruz. Paramız da cebimizde kalıyor. Diğer ürünlere göre hem tadı güzel hem de çok sağlıklı" diyerek, bostan ekme nedenlerini sıralıyor. Bostan işinin en zor yanının kazma 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.