Macron'dan Ankara ve Müslüman âlemine mesaj

Macron'dan Ankara ve Müslüman âlemine mesaj

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Hz. Muhammed karikatürlerine ilişkin gerilimi Katar televizyonu El Cezire'ye değerlendirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hz. Muhammed karikatürlerine ilişkin tartışma ve Ankara'yla yaşanan gerilim hakkında Katar televizyonu El Cezire ile kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdi. Macron, söyleşide bir yandan Müslüman âlemine el uzatarak gerilimi düşürmeye çalışırken bir yandan ifade özgürlüğünü savundu; Ankara'ya ise sert eleştiriler yöneltti.

'BENİM ROLÜMÜ ANLAMANIZI İSTİYORUM'

Macron, "İnsanların karikatürler nedeniyle şoke olmasını anlıyorum ve buna saygı duyuyorum ama bu karikatürler nedeniyle fiziksel şiddetin meşrulaştırılmasını hiçbir zaman kabul etmeyeceğim ve ülkemde yazma, düşünme, çizme özgürlüğünü her zaman savunacağım" dedi. Macron, "Sizin de benim rolümü anlamanızı istiyorum. Benim rolüm, durumu sakinleştirmek, ki bunu yapıyorum. Fakat aynı zamanda bu hakları korumak da benim rolüm" ifadelerini kullandı. 

'KARİKATÜRLERİ FRANSIZ DEVLETİ ÇİZMEDİ'

Macron, 'karikatürleri sanki Fransız devleti yaratmış gibi bir algı yaratılıp insanların buna inandırıldığını' da söyleyerek bu durumu eleştirdi. Fransa Cumhurbaşkanı, "Birçok medya kuruluşu, bazen siyasi ve dini liderler, sanki bu karikatürler Fransız hükümetinin veya cumhurbaşkanının projesiymiş gibi bir kafa karışıklığı yarattı" dedi.

ERDOĞAN'A ELEŞTİRİ

Macron, Türkiye'ye karşı ise daha sert bir ton kullandı. Ankara'nın Suriye, Libya ve Akdeniz politikasını eleştiren Fransa Cumhurbaşkanı, "Türkiye Cumhurbaşkanı NATO müttefiklerine karşı düşmanca bir yaklaşım sergiliyor" diye konuştu. Macron'un, 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın saygı gösterip yalan söylememesi halinde gerilimin düşeceği' yönündeki ifadeleri dikkat çekti.

Fransa Cumhurbaşkanı, kendilerinin gerilimin sakinleşmesini istediklerini savunup, bunun için 'Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Fransa'ya, Avrupa Birliği'ne ve onların değerlerine saygı göstermesi, yalan söylememesi ve hakaret etmemesi gerektiğini' öne sürdü.

Macron, Fransa'ya yönelik boykot çağrılarına da tepki gösterdi. Bu çağrıları 'değersiz' ve 'kabul edilemez' diye niteleyen Fransa Cumhurbaşkanı, söz konusu kampanyanın 'karikatürler hakkındaki yalanları dayanak gösteren bazı özel gruplar ve bazen liderler tarafından başlatıldığını' savundu.

'BOYKOT ÇAĞRILARI YALANLARA DAYANIYOR'

"Bu karikatürler Fransa'da çiziliyor ve bu ülkede İslam'ın kuralları uygulanmıyor" ifadesini kullanan Macron, "Sömürge ve kölelik adına (Fransa'nın) yaptıklarını kabul ettim. Fransa tarihine doğru şekilde bakıyor" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Arap ülkelerindeki Fransız ürünlerine yönelik boykot çağrılarını da kınadı.

'TÜRKİYE'NİN EMPERYAL EĞİLİMLERİ BÖLGE İÇİN İYİ BİR ŞEY DEĞİL'

Türkiye'nin Suriye'ye müdahelesinin NATO müttefikleri için 'bir sürpriz ve saldırganlık' olduğu yorumu yapan Fransız lider, 'Ankara'nın Libya'daki silah ambargosuna saygı göstermediğini, bir yandan da Doğu Akdeniz'de derin bir saldırganlık sergilediğini' savundu. Macron, "Türkiye'nin bölgede emperyal eğilimleri olduğunu görüyorum ve bu emperyal eğilimler bölgenin istikrarı için iyi bir şey değil, durum bu" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Fransa'da öğretmen Samuel Paty'nin ifade özgürlüğünü anlattığı derste öğrencilerine Hz. Muhammed karikatürlerini göstermesinin ardından yeni bir İslam ve ifade özgürlüğü tartışması patlak vermişti. Paty iki hafta önce sokak ortasında, başı kesilerek öldürüldü; Macron ise Fransa'nın karikatürleri ve ifade özgürlüğünü savunmaktan vazgeçmeyeceğini vurguladı. 

Fransa Cumhurbaşkanı'nın bu tavrı Müslüman âleminin bir kesiminde sert tepkilere yol açarken, perşembe günü Nice kentindeki bir Katolik kilisesine tekbir getirdiği belirtilen bir kişi tarafından düzenlenen saldırıda üç kişi öldü; bir kadının başının kesildiği belirtildi. Lyon kentinde dün, bir Yunan Ortodoks kilisesinin papazına silahla ateş açıldı. Bu saldırının sebebi henüz netleşmedi.

Bu süreçte, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Macron'un 'zihinsel tedaviye ihtiyacı olduğunu' söylemesi ve Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo'nun yayımladığı Erdoğan karikatürleri iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırdı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.