Kuzey Kutbu'nun çevresi 29 derece

Kuzey Kutbu'nun çevresi 29 derece

Gezegen alarm veriyor: Bu hafta sonu karbondioksit oranının insanlık tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşmasıyla Kuzey Kutbu çevresi 29 dereceyi gördü.

Geçen hafta sonu boyunca, iklim sistemi aynı anda birçok yerde alarm verdi. Kuzeybatı Rusya’daki Arktik Okyanusu girişinin yakınında, sıcaklık 29 santigrata yükseldi. Bu arada, atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu, insanlık tarihinde ilk kez milyonda 415 oranına ulaştı.

Cumartesi günü 29 derecelik sıcaklık, yılın bu zamanındaki ortalama sıcaklığın 12 civarında olduğu Rusya’nın Arkhangelsk bölgesinde kaydedildi. 350 bin kişilik şehir, Arktik Okyanusu’ndaki Barents Denizi’ni besleyen Beyaz Deniz’in yanında konumlanıyor. Arkhangelsk’in doğusundaki kırsal bir bölge olan Koynas’ta ise pazar günü hava daha da sıcaktı, termometreler 31 dereceyi gösterdi. Kazakistan sınırından Beyaz Deniz’e kadar Rusya’daki pek çok yerde sıcaklıkların ortalamanın 20 derece üzerinde seyrettiği belirlendi. Yüksek sıcaklıklar, cumartesi günü 25 dereceye ulaşarak yılın en sıcak gününü yaşayan Finlandiya’yı da etkiledi.

Bu bölgedeki anormal sıcaklıklar, Rusya’nın batısında şişen bir yüksek basınç alanından kaynaklandı. Sıcak hava dalgası, jet akımının hava sistemleri ve iniş çıkışlarıyla ilişkili olsa da, Kuzey kutbunda ve orta paralellerde alışılmışın üstünde sıcak geçen bir yılla uyum gösterdi.

Örneğin, Grönland’da, buz tabakasının erimesi normalden yaklaşık bir ay erken başladı. Alaska’da ise birkaç nehirde kış buzunun erimesi rekor derecede erken tarihte gerçekleşti. Kuzey Kutbu genelinde, deniz buzunun miktarı haftalar boyunca rekor seviyede düşüktü.

GEZEGENİN EN SICAK İKİNCİ NİSAN GÜNÜ

Japonya Meteoroloji Ajansı’nın verilerine göre geçtiğimiz Nisan ayı sıcaklıklarının tüm gezegende kayda geçenler arasında en yüksek ikinci sırada olduğunu gösteriyor.

Bu değişikliklerin tümü, şimdi bir başka sembolik eşiği aşan, karbondioksitteki aralıksız artışlar ile gerçekleşti. Cumartesi günü Hawaii’deki Mauna Loa Gözlemevi’nde milyonda 415 oranında karbondioksit ölçümü en azından 800 bin yıldır -ve muhtemelen 3 milyon yıldır- ulaşılan en yüksek seviyedeydi. Sanayi Devrimi’nden bu yana karbondioksit seviyeleri yaklaşık yüzde 50 arttı.

Scripps Okyanus Bilimi Enstitüsü’nde gazı izleyen programın yöneticisi Ralph Keeling, geçen yılki karbondioksit birikiminin “En üst seviyede olduğu”nu tweet’ledi. Bilim insanlarına göre karbondioksit, bazı diğer ısı tutucu gazlar ile birlikte, son yıllarda küresel ısınmanın başlıca nedeni sayılan sera gazlarından biri.

Gezegen için en sıcak 19 yılın 18’i 2000’den bu yana gerçekleşti ve bu olağan dışı ve çoğu zaman rekor kıran yüksek sıcaklıkları gözlemlemeye devam ediyoruz ancak sera gazı salınımlarını kesmek bu durumu yavaşlatacak.

(Çeviri: Simge Çırak/Kaynak)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.