Kürtçe diyalogda daha iyi sonuç alınıyor!

Kürtçe diyalogda daha iyi sonuç alınıyor!

Kayapınar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından köylerde yapılan sağlık taraması sonuçları açıklandı.

DİYARBAKIR  -  Raporda, beş köyde yapın sağlık taramasında 326 kadın, 280 erkek ve 619 çocuğa sağlık hizmeti verildiği belirtilerek, hastaların, sağlık kurumlarında kendilerini tam olarak ifade edemedikleri için sağlık taramalarının Kürtçe verilmesinin hasta-hekim diyalogunda daha iyi sonuç alındığı kaydedildi.

Kayapınar Belediyesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Bağlar Belediyesi Ana Çocuk Sağlık Merkezi'nin yürüttüğü ortaklaşa programla Kayapınar Belediyesi sınarları içinde bulunun köylerde yapılan sağlık taramasının raporu açıklandı. Kayapınar Belediyesi sınırları içinde bulunun Gözegöl, Uyandık, Beneklitaş, Cankatran ve Cücük köylerinde yapılan sağlık taramasında 326 kadın, 280 erkek ve 619 çocuğa sağlık hizmetleri verildiği belirtilen raporda, 151 kadın, 18 erkek ve 219 çocuğun muayene edildiği kaydedildi. Raporda, gelişme geriliği tespit edilen çocuklara vitamin ve mineral verilip diğer çocuklara reçete düzenlendiği kaydedilerek, "Erişkinlerde kadınlara yönelik olarak sağlık merkezi çalışanları tarafından idrar yolları enfeksiyonları ve Ceren Kadın Merkezi katılımıyla da sosyolog eşliğinde kadına yönelik toplumsal cinsiyet konulu eğitim seminerleri düzenlendi. Seminerlere katılım sağlayan kadınlara hijyen paketleri dağıtıldı. Köy halkına diyabet (DM) ve tansiyon taraması yapıldı. Kan şekeri ve tansiyonu yüksek hastalara tedavi verildi." 

'İyi beslenememe hastalıkların başlıca nedeni'

Raporda, anne adayları ve çocukların iyi beslenememesinin hastalıkların olmasının en büyük nedenlerden biri olduğu belirtilerek, "Gebe kadınlara yönelik anemi taraması yapılıp ilaç tedavisi başlandı. Aile planlaması hizmetleri sunulup kadınlara korunma yöntemleri olarak 268 kondom, 20 oral kontraseptif verildi. Ayrıca 56 hastaya aile planlaması danışmanlık hizmetleri sunuldu. 219 çocuk sağlık taramasından geçirilip muayeneleri yapıldı. Bu çocukların çoğunda paraziter hastalıklar ve cilt hastalıkları tespit edildi. Anemi tespit edilen çocuklara tedavileri verildi. Çocuklar ve erişkinlerde 157 kişide kan grubu tayini yapıldı. Çocuklarda kişisel hijyen bakımının yetersiz olduğu gözlendi. Çocukların ve annelerin iyi beslenememesi hastalıkların yaşanmasında en büyük nedenlerdin biri. Çocuklara yönelik anadilde diş bakımı ve diş temizleme teknikleri diş hekimi tarafından görsel olarak maket üzerinde uygulamalı olarak anlatıldı. Çocuklara eğitim sonrası hediye paketleri dağıtıldı" denildi. 

'Dil büyük bir sorun' 

Raporda, hasta ve yakınlarının sağlık ocakları ve hastanelerde dil sorunu nedeniyle şikâyetlerini tam olarak aktaramadıkları ve hekimleri anlamamadan dolayı sağlıklı diyalogun kurulmamasının büyük bir sorun olduğu kaydedilerek, köylerde verilen sağlık seminerlerinin Kürtçe verilmesi nedeniyle daha iyi sonuç alındığı vurgusu yapıldığı belirtildi.
DİHA 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.