Kürt edebiyatının usta isimlerinden Mehmed Uzun mezarı başında anıldı

Kürt edebiyatının usta isimlerinden Mehmed Uzun mezarı başında anıldı

Kürt edebiyatının usta isimlerinden Mehmed Uzun, ölümünün 3. yılında ailesi ve dostları tarafından mezarı başında anıldı.

DİYARBAKIR  - Yaşadığı İsveç'te kanser hastalığına yakalanan ve tedavi için geldiği Diyarbakır'da 11 Ekim 2007 tarihinde yaşamını yitiren Kürt edebiyatının usta isimlerinden Mehmed Uzun, ailesi ve dostları tarafından Mardinkapı Mezarlığı'nda bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya, Uzun'un eşi Zozan Uzun, BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Yazarı İrfan Babaoğlu, Yazar Şehmus Diken, Diyarbakır Tabip Odası eski Başkanı Selçuk Mızraklı, Yazar Muhsin Kızılkaya, BDP Diyarbakır İl ve ilçe yöneticileri ve Uzun'un sevenleri katıldı.

haberinfotolari.gif

Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, anmada Uzun için yazdığı şiiri okudu. Ardından kısa bir konuşma yapan Şehmus Diken Mehmed Uzun'un Kürt edebiyatına büyük katkıları olduğunu ve ardında büyük bir miras bıraktığını söyledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanvekili Metim Kılavuz ise, toplumsal gelişimde aydın ve yazarların çok önemli bir misyonu olduğunu belirterek, Mehmed Uzun'un Kürt romanı açısından tarih yarattığını kaydetti. Kılavuz, "Uzun, Kürtlerin geçmişini ve geleceğini yazmıştır. Kürt halkının vicdanıdır ve ölümsüzdür" dedi.

Daha sonra konuşan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da, Uzun'un Kürt tarihinde dil üzerinde önemli çalışmalar yaptığını kaydederek, Uzun'un halen dilde ve yaşamda yaşadığını belirterek ölümsüz olduğunu ifade etti.

Uzun'un kardeşi Mahmut Uzun ise, ağabeyinin Kürtler için çok şey yaptığını ve yapılanların yarıda kalmasını istemediğini söyledi. Uzun'un Eşi Zozan Uzun da, anmaya gelenlere teşekkür etti. Uzun, geçen sene yapılan anmaya İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey ve BDP Diyarbakır eski İl Başkanı Fırat Anlı'nın da katıldığını belirterek, "Gönül isterdi onlar da burada olsun. Umarım 4. yılında aramazda olur" dedi.

Konuşmaların ardından dualar okunarak Uzun'un mezarına karanfil bırakıldı (DİHA)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.