Küresel piyasalarda belirsizlik, petrol fiyatları yükseliyor

Küresel piyasalarda belirsizlik, petrol fiyatları yükseliyor

Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği belirsizlikler ve düşük risk iştahıyla karışık bir seyir izleniyor. Karadeniz hattının sekteye uğraması nedeniyle petrol fiyatları yükselişte.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının küresel ekonomi üzerindeki etkileri özellikle varlık fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Analistler, küresel bazda Rus şirketlerine karşı alınan tavrın oldukça yıkıcı olabileceğini belirterek, Rusya'nın MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksinden çıkarılabileceğine ilişkin haberlerin de dikkatleri bu noktaya yönelttiğini ifade ediyor.

MOSKOVA BORSASI HAFTA BOYU KAPALI

Öte yandan, Rusya Merkez Bankası dün politika faizini yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkartırken, Moskova borsasının da hafta boyunca kapalı kalacağını duyurdu.

DOLAR/RUBLE PARİTESİ REKOR SEVİYEDE

Dolar/ruble paritesi ise 114 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü ve günü önceki kapanışa göre yüzde 29 artarak 107,8 seviyesinden tamamladı. Parite, yeni güne 105 seviyelerinden başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı kararnameyle, Rusya vatandaşlarının döviz cinsinden dış borç vermeleri ve ülke dışındaki banka hesaplarına döviz yatırmaları yasaklandı.

GÜVENLİ LİMANA TALEP YÜKSEK

Analistler, küresel piyasalarda belirsizliğin varlık fiyatları üzerinde etkisini sürdürdüğünü kaydederek, güvenli liman varlıklara talebin hala yüksek olduğunu ifade etti.

PETROL FİYATI 100 DOLAR SINIRINDA

Söz konusu gelişmelerle dün yüzde 1,15 yükselen altının ons fiyatı, bugün Asya piyasalarında yatay seyirle 1.907 dolardan alıcı bulurken, Brent petrolün varil fiyatı ise önceki kapanışın yüzde 0,8 üzerinde 98,5 dolar seviyesinde işlem görüyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise dün 13 baz puan gerileyerek yüzde 1,83'e inmesinin ardından yüzde 1,86 seviyesinde dengelendi.

PİYASALARDA DALGALI SEYİR

Dün, New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,24 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,49 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,41 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları yeni günde de karışık bir seyir izliyor.

Avrupa pay piyasalarında Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle satış ağırlıklı seyir sürüyor. Avrupalı şirketler Rus şirketleriyle ortaklıklarını sonlandırma kararı almaya devam ederken, bu şirketlere son olarak Shell katıldı.

Asya tarafında, bugün açıklanan verilere göre Japonya'da imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 52,7'ye düşerken, Çin'de imalat sanayi PMI 50,2'ye, hizmet sektörü PMI ise 51,6'ya çıktı.

Yurt içinde, dün BIST 100 endeksi yüzde 0,32 değer kaybederek 1.946,19 puana geriledi. Dün günü yüzde 0,33 artışla 13,8415’ten tamamlayan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,82 seviyesinde işlem görüyor.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.