Kurdi-Der Yüksekova Şubesi yaz sezonu sertifika töreni

Kurdi-Der Yüksekova Şubesi yaz sezonu sertifika töreni

Kurdi-Der Yüksekova şubesinin yaz sezonu atölye çalışmalarını başarıyla tamamlayan 150 öğrenciye sertifikaları düzenlenen törenlere takdim edildi.

ZEKİ DARA - ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (KURDİ-DER) Yüksekova Şubesi yaz sezonu atölye çalışmalarında başarılı olan kursiyerleri için dün akşam bir sertifika töreni düzenledi. Yüksekova şehir merkezinde bulunan Zagros İş Merkezi’ndeki Metro Cafe’de düzenlenen etkinlikte yaz sezonunda KURDİ-DER Yüksekova Şubesine kayıt yapıp, atölye çalışmalarını başarıyla tamamlayan 150 kursiyer ve eğitmene sertifikaları verildi.

haberinfotolari.gif

Törene BDP Van Milletvekili Özdal Uçer,  DTK üyesi Hakkari eski Milletvekili Esat Canan, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin, Esendere Belediye Başkanı Hurşit Altekin, Hakkari İl Genel Meclisi Başkanı Ferzende Yılmaz, BDP Yüksekova İlçe Başkanı Hüsnü Bulgan, BDP ilçe yöneticileri, Kürt sanatçı Kazo, KESK-DİSK yöneticileri, Gever Kültür Merkezi yöneticileri, mahalle muhtarları, Küçük Sanayi Sitesi temsilcileri, Barış Anneleri, Kadın Meclisi Üyeleri, MEYADER, KURDİ-DER Van ve Şemdinli yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

haberinvideo.gif

“YAŞAMIN HER ALANINDA KÜRTÇE KONUŞALIM”

Gecede bir konuşma yapan Kurdî-Der Yüksekova Şubesi Başkanı Besim Baykal Kürt dilinin yaşaması için çaba gösteren şahsiyetleri saygıyla andıklarını söyledi. Baykal Kürtçe yaptığı konuşmasında 4 yıllık çalışmalarından söz ederek, “Biz 4 yıllık bir çalışmanın ardından bugün sertifika almayı hak eden öğrencilerimizi mezun ediyoruz. Kürtçe eğitimin verilmesinde büyük emekleri olan eğitmenlerimize huzurlarınızda teşekkür ederim. Kürt dilinin daha yaygın bir şekilde kullanılması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bütün halkımıza çağrımız evimizde, mahallemizde, pazarda ve yaşamın bütün alanlarında anadilimizi kullanarak dilimize hep birlikte sahip çıkmaktır.”dedi.

“KÜRT SİYASETÇİLERİN KÜRTÇE SAVUNMASI SAYGIDEĞERDİR”

Baykal, Diyarbakır’da görülen ‘KCK’ davasında tutuklu olan Kürt siyasetçilerinin savunmalarını Kürtçe yapmalarının çok anlamlı bir girişim olduğunun altını çizerek, “18 aydır ‘KCK’ davasından tutuklu olan Kürt siyasetçiler çok önemli bir misyonu yerine getirerek kendi dillerinde savunma yapmaları saygı duyulacak bir girişimdir. Kürt dili ve kültürü üzerinde yılardır inkâr ve imha politikaları devam ediyor. Ama herkes şunu iyi bilsin biz Kürtçe eğitim dili olana kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”şeklinde konuştu.

“BUNLARA SADECE GÜLER GEÇERİZ”

Baykal’dan sonra söz alan BDP Van Milletvekili Özdal Uçer, yüzlerce Kürt siyasetçinin yargılandığı ‘KCK’ davası ile ilgili TRT’de yayınlanan programları eleştirerek, TRT’nin hükümetin yayın organı gibi çalıştığını kaydetti. Uçer, Erdoğan’ın BDP’liler için ‘silah bırakın öyle siyaset yapın’ şeklindeki açıklaması için ise, “PKK’lilerin elinde silah var ama BDP’lilerin elinde silah olmadığı için yüzlerce parti çalışanımız şuanda neden cezaevinde? Erdoğan’ın deyimiyle PKK Yüksekovalıları silah zoruyla boykot kararı aldırdı. Biz bunlara sadece güleriz.”dedi.

“KÜRTLERE ASİMİLASYON UYGULANIYOR”

Uçer, Erdoğan’ın Almanya’da yaptığı ‘Asimilasyon insanlık suçudur.’ şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, “Başbakan Erdoğan Almanya’da aralarında Kürtlerin de bulunduğu bütün Türkiyeliler için dilinize sahip çıkın demesini biliyor. Oysa Erdoğan ve Türk hükümeti Kürtlere asimilasyon uyguluyor.”şeklinde konuştu.

“ER – DOĞAN VE KOŞAN – ER YOK SAYMAYA DEVAM EDİYOR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın soyadındaki ‘Er’ ile Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in soyadındaki ‘Er’ sözcüklerinin askeri konsepti içerdiğini ifade eden Uçer bu iki ismin Türkiye’de iktidarda olduğunu söyledi. Uçer, Erdoğan ve Koşaner için “Bu iki er ülkeyi askeri mantıkla yönetip Kürtlere karşı inkar ve yok sayma politikalarını devam ettiriyor.”dedi.

“AZADÎYA WELAT’A SAHİP ÇIKACAĞIZ”

‘KCK’ davasından tutuklu olan Kürt siyasetçilerin anadillerinde savunma yaptığına dikkat çeken Uçer, “Arkadaşlarımızın Kürtçe savunma yapma talebinin mahkemece ret edilmesinin temelinde Kürtçe’ye olan tahammülsüzlük yatıyor. Öyle görünüyor ki arkadaşlarımızın bu duruşu yüzünden mahkeme cezalandırma yöntemine başvuracaktır. Azadîya Welat Gazetesi kapatılıp Genel Yayın Yönetmeni Vedat Kurşun’a 166 yıl hapis cezası verildi. Biz de Vedat Kurşun’a verilen 166 yıllık cezayı kabul etmeyerek gazetemize sahip çıkacağız. Hatta bu durumu protesto etmek için Azadîya Welat Gazetesi’ne 166 yıllık abonelik yapacağız.”şeklinde konuştu.

“BİRLİK VE BERABERLİĞİNİZ BİZİM İÇİN UMUTTUR”

Daha sonra söz alan Diyarbakır’ın Sur İlçesi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise ‘KCK’ davasında kendisinin de yargılandığını belirterek, “Hakkari ve Yüksekova ilçesi Kürtlerin mücadelesinde önemli bir yer almaktadır. ‘KCK’ davasında yargılanan bütün arkadaşlarım en büyük moral kaynağı Hakkarililerin, Yüksekovalıların gösterdiği mücadele idi. Hakkari dışında kalan diğer illerin Hakkari ve Yüksekova gibi yüksek mücadele ve morale sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Birliğiniz bizim için büyük bir umut kaynağıdır.”dedi.

“HER EV BİR OKUL OLSUN”

Demirbaş, bütün Kürtlerin evlerinde anadilini konuşup bütün evlerin bir okul olmasını isteyerek, “Dilimizin bugüne kadar yaşamasını sağlayan annelerimize, dengbêjlerimize ve medreselerimize minnettarız. Biz bu ana unsur sayesinde dilimizi şuan kullanma imkânına sahibiz. Bundan sonra yaşamın bütün alanlarında dilimize sahip çıkarak anadilimizi kullanmak mecburiyetindeyiz. Ben de ‘KCK’ davasında savunma yaptım. Amacımız dilimize sahip çıkmaktır. Bu dil bizi var eden en önemli unsurdur.”dedi.

KURDİ-DER’E TEŞEKKÜR EDERİM”

Son olarak söz alan Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin de Ahmedê Hanî, Musa Anter gibi Kürt aydın ve düşünürleri anarak, “Bizi bugünlere getiren bütün Kürt düşünür ve aydınlarının önünde saygıyla eğiliyorum. Dilimiz yasaklayabilirsiniz ama bizi yok edemezsiniz. Kürt dilinin gelişmesi için yoğun çaba ve emek gösteren KURDİ-DER Yüksekova Şubesi yönetici ve eğitmenlerini gösterdikleri çabadan dolayı kutlarım.”dedi.

Gece Sibel Çapraz tarafından hazırlanan KURDİ-DER Yüksekova Şubesinin 4 yıllık faaliyetlerinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi ve Kürtçe’nin günlük hayatta kullanımını anlatan tiyatro gösterisi ile devam etti. Tiyatro gösterisinin ardından gece, atölye çalışmalarına katılan 150 kursiyer ve eğitmenlere sertifika verilmesi ile devam etti. Sertifika törenin ardından Kürt sanatçı Kazo seslendirdiği birbirinden güzel stranlarla törene katılanlara geç saatlere kadar güzel bir müzik ziyafeti sundu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.