Kremlin'den İdlib'e hava saldırısı sonrası ilk açıklama

Kremlin'den İdlib'e hava saldırısı sonrası ilk açıklama

Rus hava güçleri, öğlen saatlerinde İdlib'in güney batısında 20'den fazla noktayı vurdu.

Rusya Hava Kuvvetleri'nin İdlib vilayetinin güney batısına yönelik düzenlediği hava saldırılarıyla ilgili olarak Kremlin'den yapılan ilk açıklamada "İdlib 'deki teröristler Suriye'deki Rus üsleri için tehdit. İdlib'deki son durum Tahran zirvesinde ele alınacak" ifadelerine yer verildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, düzenlediği basın toplantısında, İdlib'işn bombaladığını ve bunun bir süredir yaklaşmakta olduğu söylenen operasyonunun başladığı anlamına gelip gelmediği sorusu karşısında şunları söyledi:

"Askerilerimizin orada (Suriye) ne yaptığına ilişkin operasyonel bilgiye sahip değilim. Bu tip konularda (Rusya) Savunma Bakanlığı'na danışmanızı tavsiye ederim."

İdlib'deki durumun hem Moskova hem Şam hem Ankara hem de Tahran'da özel bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini belirten Peskov burasının bir terör yuvası haline geldiğini söyledi.

Ayrıca Peskov, İdlib'deki terörist grupların ellerindeki insansız hava araçlarının Rusya'nın Suriye'deki üsleri için bir tehdit olduğunu da ekledi.

Kremlin Sözcüsü, bu nedenlerle İdlib'deki durumun, 7 Eylül'de İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenecek Rusya-Türkiye-İran görüşmesinin ana gündem maddelerinden biri olacağını kaydetti.

TRUMP'A İDLİB YANITI

Trump'ın İdlib operasyonu konusunda Esad yönetiminin düşünmeden saldırmaması uyarısını gazetecilere değerlendiren Peskov, İdlib'de teröristlerle ilgili sorunun muhakkak çözülmesi gerektiğini, Suriye ordusunun da bu sorunu çözmeye hazırlandığını söyledi.

Peskov "Suriye'nin tamamı için çok tehlikeli, olumsuz bir potansiyel taşıyan bu durumu dikkate almadan böyle uyarılar yapmak, kusurlu, kapsamlı olmayan bir yaklaşım" dedi.

Suriye ordusu İdlib operasyonu için yürüttüğü hazırlıklar çerçevesinde vilayet sınırına zırhlı araçlar, tanklar, ağır topçu araçlardan oluşan bir konvoy göndermişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da İdlib'deki ateşkes rejiminin sürekli ihlal edildiğini, iki aydan fazladır bölgeden Suriye ordusu mevzilerine ateş açılıp Hmeymim Hava Üssü'ne bölgeden İHA'lar gönderildiğini belirtmiş ve "Bu duruma sonsuza kadar tahammül edemeyiz" demişti.

Trump Twitter'da "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Suriye'nin İdlib şehrine düşünmeden saldırmamalı. Ruslar ve İranlılar bu muhtemel insanlık trajedisinde yer alarak derin bir insani hata yaparlar. Yüzbinlerce insan ölebilir. Olmasına müsaade etmeyin" ifadesini kullanmıştı.

SALDIRI ÖĞLEN SAATLERİNDE GELDİ

Rus Hava Kuvvetleri, İdlib vilayeti sınırları içindeki 20'den fazla bölgeye hava saldırısı düzenledi. Saldırılar 22 günlük aranın ardından gerçekleşti.

Dijital bilgilendirme platformu Syria Live UA Map, saldırının İdlib'e bağlı Cisr Eş Şuğur ilçesinin kırsalında gerçekleştirildiği bilgisini geçti. Uçaklar, Suriye ordusunun hazırlık olarak iki haftadır top atışları ile vurduğu cihatçı noktaları hedef aldı.

Rus güçleri Cisr Eş Şuğur ilçe merkezinin kuzeyindeki Canudiye köyüne de iki hava saldırısı düzenledi. Bölgedeki kaynakların aktardığı bilgilere göre Gab Ovası'nda Sirmaniye, Zeyzun ve Cadraya köyleri arasında yer alan bölgeye 10'dan fazla bomba atıldı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.