'Kızılbaş 2' albümü çıktı

'Kızılbaş 2' albümü çıktı

Alevi-Bektaşi deyişlerinin derlendiği "Kızılbaş 2" adlı albüm Kalan Müzik'ten çıktı.

İSTANBUL - Türkiye'de asırlardır bir aşağılama olarak kullanılan "Kızılbaşlık" kelimesini, Alevi-Bektaşilik'te kullanılan gerçek anlamına kavuşturan albüm, 2009'da yayınlanan Kızılbaş serisinin ikinci ürünü.

Alevi-Bektaşi şiiri ve müziğinin, bugüne kadar albümlere pek aktarılmayan ve kendileri dışındakiler tarafından çoğu zaman sapkın olarak nitelenmelerine neden olan en radikal deyiş ve nefesleri, Türkçe, Kürtçenin Kirmanci ve Zazaki lehçelerinde daha önce "Kızılbaş 1" albümü ile çıkaran Kalan müzik'in aynı isimdeki serinin ikinci albümü de raflara çıktı. "Kızılbaş 2" adlı albümde de ilk albümde olduğu gibi "Kızılbaşlığı" anlatan eserler yer alıyor. Bu çalışma ile yüzlerce yıldır bu topraklarda ezilen, horlanan, yok sayılan, bir toplumun karşılaştığı sorunları, özlemleri, ütopyaları o toplumun sanat eserleri ile kamuoyuna sunulması amaçlanıyor. Alevi-Bektaşi geleneği şiir ve müziklerinin örnekleri arasından belirlenen eserler, farklı dönemlerde yaşamış ozanların dizelerinden seçilip, genç yorumcular tarafından seslendirildi.

Albüm Müslüm Gürses'in seslendirdiği, sözleri Şah Hayatî, müziği Arif Sağ'a ait olan "Ah Hüseynim Vah Hüseynim" adlı deyişle başlamasının yanı sıra söz-müziği Mahsuni Şerif'e ait olan "Kızılbaşlıktır Diye Yol Tefrik Etme" , Pir Sultan Abdal'ın "Keskin Semahı" ve daha birçok değerli eser albümde yer alıyor. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.