Kerkük eski valisi Necmeddin Kerim hayatını kaybetti

Kerkük eski valisi Necmeddin Kerim hayatını kaybetti

Kerkük eski valisi olan Kürt siyasetçisi Necmeddin Kerim (71) yaşında yaşamını yitirdi.

Geçtiğimiz günlerde beyin kanaması geçiren ve ABD'de tedavisi süren Kerkük eski valisi Dr. Necmettin Kerim hayatını kaybetti. Geçtiğimiz günlerde rahatsızlanan ve ABD’de tedavi gören Kerim’in, dün akşam saat 23.00’te yaşamını yitirdiği belirtildi.

Necmeddin Kerim’in yaşamını yitirmesi ile ilgili ofisinden yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Doktor Necmeddin Kerim’in vasiyeti üzerine merhumun Kürdistan’a getirilerek geçici olarak toprağa verilecek. Kerkük özgür olup Peşmerge’nin güvenliği altına alındığında ise naaşı ebediyete kadar kalmak üzere kutsal Kerkük topraklarına götürülecek. Sayın Doktor Necmeddin Kerim vefatından önce, coronavirüs salgını nedeniyle kendisi için hiçbir şekilde kalabalık bir taziye kurulmamasını istedi. Doktor Necmeddin Kerim’in ailesi, Doktor Necmeddin’in sağlığıyla yakından ilgilenen bütün taraflara sonsuz şükranlarını bildirmektedir.”

HDP Van Milletvekili Tayip Temel, Kerim’e dair sosyal medya hesabından Kürtçe ve Türkçe olarak “Kürt siyasetçi ve Kerkük Eski Valisi Dr. Necmedin Kerim'in yaşamını yitirdiğini üzüntüyle öğrendik. Ailesinin ve Kürtlerin başı sağolsun” mesajı paylaştı.

NECMETTİN KERİM KİMDİR?

1949'da Kerkük'te doğan Kerim, ortaokul eğitimini tamamlayana dek bu kentte yaşadı. Musul Tıp Koleji'nde tıp okumak için Musul'a taşınan Kerim, 1971'de Kürt Öğrenci Birliği liderliğine seçildi ve 1972'de Peşmerge'ye katılarak üniversitede siyasete girdi. 1975'te Irak'tan ayrılan Kerim, ABD'de George Washington Üniversitesi'nde nöroşirurji eğitimini tamamlayarak Washington bölgesinde kendi tıp alanında çalışmaya başladı.

Kerkük'e döndüğü 2009 yılına kadar ABD'de yaşayan Kerim, parlamento seçimlerinde Kürdistan İttifakı listesinden Kerkük vilayet meclisine seçildi.  Kerim, 29 Mart 2011'de Kerkük Valiliği'ne seçildi ve 3 Nisan 2011'de yemin ederek görevine başladı.

Federe Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumuna kadar Kerkük Valiliği'nin yanı sıra Süleymaniye merkezli Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanlık Konseyi Üyeliği görevini de yürüten Kerim, 16 Eylül 2017’deki Kerkük olaylarından sonra KYB ile bağını kopararak yaşamını sürdürdü.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.