Kemeraltı Çarşısı esnafının yüzü bu bayram da gülmedi

Kemeraltı Çarşısı esnafının yüzü bu bayram da gülmedi

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda sakinlik hakim. Dört gözle bekledikleri bayram öncesi çarşının hareketlenmesinden dertli olan çarşı esnafı, işlerin kesatlığını şehir merkezlerinde açılan AVM'lere ve ekonomik kri

İZMİR - İzmir'in en eski alışveriş merkezlerinden biri olan Konak Kemeraltı Çarşısı esnafı, bayrama sayılır günler kala işlerin kesat olmasından şikayetçi. Alıcının da satıcının da memnuniyetsiz kaldığı bayram alışverişinde yurttaşlar, fiyatların yüksekliğinden şikayet ederken, gün boyu yüksek sesle bağırarak ürününü satmaya çalışan esnaf ise alıcı bulamamaktan yakınıyor. 

Kemeraltı çarşısının yoğunluğun geçen senelere oranla daha az olduğunu dile getiren esnaflar, yaşanan durumu ise işsizliğinin artmasından ve yaz olmasından kaynaklı yurttaşların tatile çıkmasına bağlıyor. 

Çarşıda 15 yıldır esnaflık yapan İsmail Demirel (40), fiyatlardan duyulan şikâyet üzerine çareyi fiyatları indirmekte bulduğunu söylese de bayram öncesi indirim satışları arttırmaya yetmedi. 

Bayram alışverişi beklentileri karşılamadı

Diğer esnaflar gibi bir yıl boyunca dört gözle bayramın gelmesini beklediğini belirten Demirel, satışların düşüklüğünü şehir merkezlerine kadar giren alışveriş merkezlerine bağlıyor.

Kemeraltı Çarşısı'nın artık cazibe merkezi olmaktan çıktığını da ifade eden Demirel, son yılarda artan alışveriş merkezleri ile birlikte Kemeraltı esnafının da iş yapamaz hale geldiğini kaydetti.

'Halkın cebinde para yok'

Tarihi çarşıda 50 yıldır ayakkabı satıcılığı yapan Hüseyin Öztürk ise bayram öncesi olmasına rağmen çarşının bomboş halini gösteriyor.

"Halkın, alışveriş yapmak için ceplerinde para olması gerekiyor. Fakat maalesef halkın cebinde para yok. Nasıl gelip alış veriş yapsın" diyen Öztürk, ekonomik krizin insanların alım gücünü büyük oranda etki ettiğini söylüyor. Bayram öncesi bir hareketlilik beklediklerini fakat beklentilerinin karşılık bulamadığını dile getiren Öztürk, çarşı esnafı olarak sabahtan akşama kadar zamanlarını oturarak geçirdiklerini belirtti. 

'AVM'ler işimizi bitirdi'

Çarşıda 4 yıldır esnaflık yapan Derya Dengüller de diğer esnaflar gibi iş yapamamaktan şikayetçi. Çarşının eski bayramlardaki renkliliğini bu bayramda bulamadıklarını ifade eden Dengüller, esnafların çoğunun borç altına girdiğini ve iflas etme eşiğine geldiğini dile getirerek, 10 TL'lik bir elbiseyi bile satamadıklarını söyledi. 

Günlük yapılan cironun yarısının altına düştüğünü belirten Dengüller, "Büyük alışveriş merkezler işlerimizi bitirdi. Özellikle şehir merkezinde kurulan büyük mağazalar, bizi iflasa sürüklüyor. Taksitlendirmeden dolayı halk, gidip 10 TL bir parçayı bile taksitle alıyor" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.