Kaymakamlık ve Belediye arasında kalan köyün sorunları çözülmüyor

Kaymakamlık ve Belediye arasında kalan köyün sorunları çözülmüyor

Altınsu Köyü sakinleri, köyün belediyeye bağlanması konusunda yaptıkları başvurunun kabul edilmediğini, bu nedenle köyde yaşanan sıkıntılar ile hem Kaymakamlığın hem de belediyenin ilgilenmediğini ifade ederek, sorunlarının çözülmesini istiyorlar.

YÜKSEKOVA HABER 

ŞEMDİNLİ - Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Altınsu Köyü sakinleri, köy sınırının ilçe sınırı ile birleşmesi sonrası, köyün belediyeye bağlanması için müracaat bulundular. Ancak müracaatlarına henüz yanıt alamayan köylüler ortada kaldı. Kaymakamlık köydeki sorunları Belediyenin çözmesi gerektiğini ifade ederken, Belediye yetkilileri ise köyün henüz kendilerine bağlanmadığını, bu nedenle kendi alanlarına girmediğini belirtiyor. Kaymakamlık ve Belediye arasında kalan köyün sıkıntıları da bu yüzden giderilmiyor. Aziz Nesin'in 'Sınır Üstündeki Ev' hikayesini anımsatan köyde yaşanan sıkıntılar, kimsenin ilgilenmemesi nedeniyle hergün daha da büyüyor.

i-2-293.jpg

KÖYLÜLER ÇÖPLERİNİ DEREYE DÖKMEK ZORUNDA KALIYORLAR 

Köylülerin en çok yaşadıkları ve çözülmesini istediklerini sorunun başında köy deresine atılan çöpler geliyor. Çöp atacak yer olmadığı için çöplerini dereye dökmek zorunda kaldıklarını belirten köylüler, biriken çöplerin köy içerisinden alınıp başka yere götürülmesini ve köyde oluşan kötü görüntünün yok edilmesini istiyor.

Dereye dökülen çöpler yüzünden kötü kokular ve salgın hastalıklar köyden eksik olmazken, köylüler bahar aylarında kendi imkanları ile çöpleri temizlemeye çalışıyorlar. Ellerine aldıkları kürek, tırmık ,dirgen ve sopalarla deredeki çöpleri temizlemeye çalışan köylüler, su yatağının yolunu da açmaya çabalıyorlar.

'KÖYÜMÜZE BAŞKA İNSANLAR GELDİĞİNDE UTANIYORUZ'

Köy sakinlerinden Sadi Bay, köylülerin çöplerini dökecek başka yer bulamadıkları için çöplerini dereye dökmek zorunda kaldıklarını belirterek, “Kimse de ilgilenmeyip temizlemiyor. Köyümüze başka yerden insanlar geldiği zaman utanıyoruz. Böyle bir görüntü oluştuğundan dolayı biz de kendi imkanlarımız ile deredeki çöpleri temizlemeye çalışıyoruz. Yukarıda köy muhtarı ve köylüler çalışma başlattılar, biz de burada dereyi temizlemeye çalışıyoruz" dedi.

Köy sakinlerinden Celil Özel ise, “Bizim köyümüzün isminin Altınsu olmasının tek sebebi gerçekten altın su olmasıdır. Ama gelin görün ki Altınsu ne haldedir. 600’e yakın haneye sahip olan köyümüz ilçenin hemen bitişiğindedir. Tarihi eser köprü ve Altınsu Deresi çöpten geçilmiyor. Bu durumu gerçekten araştıracak, bu durumla ilgilenecek ve üzerinde duracak hiç kimse yok. Kaymakamlığa müracaat  ettiğimizde Belediye’ye yönlendiriyorlar. Oysa köyümüz resmiyette belediyeye bağlanmamıştır daha” şeklinde konuştu.

İl Özel İdare’nin yapacağı çok şey olduğunu ifade eden Celil Özel, “Köy kalabalık olduğu için çöpler de çok oluyor ve biz köylülerle birlikte bu dereyi temizliyoruz. Bu bir çözüm değil. Devletin, Kaymakamlığın ve Belediyenin burada yapacağı çok şey var. Bu taş köprünün mutlaka restore edilmesi gerekiyor. Devletin böyle tarihi eserlere sahip çıkıp yenilemesi gerekiyor. Biz tüm yetkililerden sorunlarımızı çözmelerini rica ediyoruz” dedi

i-3-131.jpg

Köyün belediyeye bağlanması konusunda referandum yapılmasının planlandığını kaydeden Özel, “Köylüler imza çalışması başlattı ve imzalar da gerekli kurum ve kişilere verildi. Buna kimse de karşı da çıkmadı ve herkes tarafından olumlu karşılandı. Biz gerekli yerlerden onay verilmesini bekliyoruz. Ama görünürde hiçbir şey yok. Halen bekletiliyor. Biz Belediye’ye gidiyoruz, Belediye yetkilileri bize yardımcı olacaklarını söylüyor ama o şekilde de olmuyor. Çünkü Belediyenin bölgesinde değil. Artık çöplerimizi bırakacak yer bulamıyoruz. Dere yakın olduğu için köylüler de çöplerini dereye döküyor. Bu da hastalığa sebep olabiliyor. Gerçekten buna çare bulunması için yetkilerden yardım bekliyoruz” diye konuştu.

'KÖYLÜLER GÖREVİMİ YAPAMADIĞIMI DÜŞÜNÜYORLAR'

Köy muhtarı H. Zeydan Özel ise her kurum ve kuruluşa gerekli müracaatlarda bulunduklarını ancak bugüne kadar herhangi bir sonuç elde edemediklerini söyleyerek, “Köyde birçok sorun ve sıkıntı ile başbaşa kalıyoruz. Köylüler şikayetlerini dile getiriyor. Biz de o şikayetler doğrultusunda gerekli mercilere dilekçe ile müracaat ediyoruz. Fakat ne Kaymakamlık ne de Belediye bu konuda yardımcı oluyor. Köyümüzün belediyeye bağlanması konusundaki girişimlerimiz devam ederken, ilçedeki birçok köye yatırım konusunda destek çıkıyor. Benim onca girişimlerime rağmen köyümüze hiçbir yatırım desteği çıkmadı. Köy yolunun iyileştirilmesi, köyde kanalizasyon hattının yapılması ve bunun gibi birçok sorunun giderilmesi için başvurduğumuz kurumlardan herhangi bir yanıt alamadık. Bu konuda beni temsilci olarak seçen köylüler de durumu gerekli yerlere izah etmediklerimi düşünüyorlar” dedi.

Muhtar Özel, dere yatağına atılan çöpler nedeniyle sağlıksız bir ortam oluştuğunu belirterek, her yıl köy sakinlerine daha duyarlı olmaları çağrısında bulunduklarını ancak bu çağrının kulak ardı edildiğini ifade etti.

i-1-574.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.