Kayıp yakınları: Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin'de halkın iradesi gasp edildi

Kayıp yakınları: Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin'de halkın iradesi gasp edildi

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin belediyelerine kayyum atanarak halkın iradesinin gasp edildiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından her hafta “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla gerçekleştirilen oturma eyleminin 558’incisi gerçekleştirildi.

Dernek binası önünde düzenlenen eyleme, görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun ile kayıp yakınları katıldı.

Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Türkiye’nin batısında Kürtçe konuştukları için yurttaşlara yapılan saldırılara dikkat çekti. 

‘NEDENİ SİYASİ ANLAYIŞTIR’

Şirin Tosun ve Ekrem Yaşlı adlı yurttaşların sırf farklı dilden, inançtan ve halktan oldukları için saldırıya uğradıklarını belirten Zeytun, şiddet dilinden zehirlenen ve güç alan kişilerin saldırısı sonucu Şirin Tosun’un yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Zeytun, “Tüm bunların sebebi şiddeti ve çatışmayı besleyen o dili hâkim olduğu siyasi anlayıştır. Nitekim barış dili hakim olsaydı, hiç şüphesiz bu olaylar gerçekleşmeyecekti, o insanlar yaşamını yitirmeyecek, böyle saldırılara maruz kalmayacaktı” dedi.

‘KAYYUM KARARLARI HUKUKSUZDUR’

İçişleri Bakanlığı’nın, Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin belediyelerine kayyum atanma kararını eleştiren Zeytun, kararların hukuksuz ve keyfi bir biçimde alındığını söyledi.

Yapılanları halkın iradesine yönelik gasp olarak değerlendiren Zeytun, “Seçilmişler yerine idari bir kararla atanmış kişiler şu an halk iradesini gasp etmiş durumdadırlar. Bizler Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan kayyum kararlarında olduğu gibi bu durumu da halkın iradesinin gasp edilmesi olarak görüyoruz. Hiç bir hukuki gerekçesi olmadığını bizler biliyoruz. Bu hukuksuz durumun derhal sonlandırılmasını, bu atamaların kaldırılmasını, belediye eşbaşkanlarının görevlerine iade edilmesi istiyoruz” diye konuştu.

Konuşmanın ardından İHD Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın, 19 Ekim 1995 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan Fehmi Tosun ve Hüseyin Aydemir’in hikayesini anlattı.

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.