Kanada'da Çin krizi: Trudeau elçiyi görevden aldı

Kanada'da Çin krizi: Trudeau elçiyi görevden aldı

Huawei'nin mali işlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Meng Wanzhou'nun ABD'nin isteğiyle gözaltına alınmasının Kanada'daki yankıları sürüyor.

Çin’in teknoloji devi Huawei’nin mali işlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Meng Wanzhou’yu ABD’nin talebiyle gözaltına alan Kanada’da ilgili kriz dinmiyor.

Kanada’nın ABD’nin talebiyle hareket etmesini eleştiren Pekin Büyükelçisi John McCallum, Başbakan Justin Trudeau tarafından görevden alındı. Trudeau, McCallum’u istifasını istediğini ve büyükelçinin de bunu kabul ettiğini açıklamakla yetindi.

McCallum, Huawei’nin kurucusunun kızı da olan Meng’in gözaltına alınmasını eleştirmişti. ABD’nin Meng’in kendilerine teslim edilmesi yönündeki talebinin hatalı olduğunu belirten büyükelçi, ‘Washington’ın bu talebi geri çekmesinin Kanada için iyi olacağını’ söylemişti.

Kanada’da yaşayan Meng Wanzhou, 1 Aralık 2018’de ABD’nin yönelttiği ‘İran yaptırımlarını delme’ suçlamasıyla gözaltına alınıp 7.6 milyon dolar kefaletle serbest kalmıştı. Kanada makamlarının, Meng’in ABD’ye iadesi için yapılan başvuruyu değerlendirme süreci devam ediyor. Meng’in Vancouver’da gözaltına alınması Çin-Kanada ilişkilerinde de gerilim yaramıştı. Huawei ve Pekin yönetimi İran yaptırımlarını delme suçlamasını reddederken, ay başında Çin’de tutuklu olan bir Kanada vatandaşı idam cezasına çarptırıldı. İki Kanadalı da gözaltına alındı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.