Kadınların acılı emeği: İsot

Kadınların acılı emeği: İsot

Her bölgenin sofrasını süsleyen Urfa isotunu hazırlayan kadınlar, biberi işleme süreçlerinde çektikleri acıdan dolayı uyuyamasalar da ailelerini geçimini sağlamak için bu işi yapmak zorunda.

Dünya pazarında yer bulan Urfa biberi (İsot), kadınların bin bir emeği ile işlenip satışa sunuluyor.

Tarladan toplanan ya da hal pazarından alınan yüzlerce kiloluk acı biber, kadınlar tarafından saplarından arındırılıp, 2 ya da 3 parçaya ayrılıyor. Morarana kadar güneş önünde kurumaya bırakılan biberler, sonra makinesinde zeytinyağı ile öğütülüp hazır hale getiriliyor.

Bu işlemi gerçekleştiren kadınlar, ellerinde acının verdiği histten dolayı geceleri dahi uyuyamıyor. Önceki yıllarda her evin yıllık işi arasında olan isot işlemi şimdilerde ise Urfa'nın merkez Haliliye ilçesi Sırrın Mahallesi’nde, yoksul ailelerin geçim kaynağına dönüşmüş durumda.

Pul biberin yanı sıra ayıklanan ve bölünen biberleri makinesinde çeken kadınlar, Urfa'nın bir diğer tadı olan biber reçelini de hazırlıyor.

Bol acılı yaşam!

Mahallede, bir kaç dönümlük arazi üzerinde isot hazırlayan kadınlardan 30 yaşındaki 5 çocuk annesi Rahime Tut, ailesinin geçimine katkıda bulunmak için hal pazarından aldıkları biberlerden isot yaptığını ifade etti. Gün doğumu ile başladıkları işin bazen gece saat 24.00’a kadar sürdüğünü dile getiren Tut, "İnsanlar biberlerini alıp, bize getiriyor. Bizde torbasını 4 TL'ye saplarından ayırıp, parçalıyoruz. Sonra kurumaya bırakıyoruz. Torbasını 4 TL'ye yapıyoruz. Ayrıca kendimiz de biber alıp, aynı işlemden geçiriyoruz. Aynı şekilde saplarından ayırıp, parçaladığımız biberleri makinede çekip salçada yapıyoruz. Salçanın kilosunu 15 TL'den isotun kilosunu 15 ile 30 TL arasında değişen fiyatlarda satıyoruz. Buda çektiğimiz acıya değmiyor. Çünkü ayıkladığımız biberler çok acı ve ellerimiz şişip, çok acıyor. Geceleri bazen uyuyamıyoruz" dedi.

Yapacakları başka iş olmadığı için acıya katlandıklarını kaydeden Tut,"Başka gelirimiz yok. Bu işle geçimimizi sağlıyoruz. Eşim inşaatlarda çalışıyor. İş bulmakta zorlandığı için, çalışmak zorundayız. Tüm işi kadınlar yapıyor” diye belirtti.

Yoksulluğun acılı öyküsü!

Tut'un hemen yanı başında ailesinin geçimini acılı isot işçiliği yaparak sağlayan bir diğer kadında 45 yaşındaki 6 çocuk annesi Emine Koyuncu. 4 kızı ile birlikte çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Koyuncu, "Eşim İŞ-KUR bünyesinde asgari ücretle çalışıyordu. Ancak rahatsızlandı ve 4 aydır çalışmıyor. Bizlerde çalışmasak aç kalırız. Bu sebeple acı da olsa uyuyamasak ta bu işi yapmak zorundayız" diyerek yoksulluğun getirdiği acılı hayata işaret etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.