'Kadın isterse her şeyin üstesinden gelir'

'Kadın isterse her şeyin üstesinden gelir'

15 yaşında evlendirilen, 16 yaşında anne olan ve yaşadığı şiddete rağmen "çocuklarım için" 5 yıl boyunca şiddete katlanan Nafiye Boz, şiddet ve baskı dayanılmaz noktaya ulaşınca ailesinin itirazlarına rağmen eşinden ayrıld

ANKARA - Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye’de her iki kadından biri şiddet görüyor. Türkiye'de eşinden ayrılma kararı alan, buna karşı çıkan, hayatını mücadeleye dönüştüren kadınların sayısı yok denecek kadar az. Şiddete karşı mücadele yolunu seçen sınırlı sayıdaki kadından biri olan 3 çocuk annesi Nafiye Boz'un (27) yaşadıkları "kader"in nasıl mücadeleye dönüştürüldüğünün örneklerinden.

Diyarbakır Bismil ilçesine bağlı Derbent köyü nüfusuna kayıtlı olan Boz, 1990'lı yıllarda uygulanan koruculuk dayatmasına karşı, ailesi ile birlikte Ankara'nın en yoksul ilçesi Altındağ'a yerleşti. Ankara'da bin bir zorluk çeken aile, Boz'u henüz 15 yaşındayken, hiç tanımadığı birine eş olarak verdi. Evlilik hayatıyla, şiddet ve baskı ile tanışan Boz, zaman içinde 3 çocuk dünyaya getirdi. 

'4 yıl oğlu gösterilmedi'

Şiddete rağmen evliliğini 5 yıl sürdüren Boz, daha fazla dayanamayarak ayrılma kararı aldı. Boz'un kararına eşi ve eşinin ailesi, "soyun devamcısı" olarak görülen erkek çocuğu Müsür'ü annesinden alarak cevap verdi. 4 yıl boyunca çocuğunu görmeyen Boz, hasretine daha fazla dayanamadığı çocuğunu almak için dava açtı. Mahkeme yaşı kücük olan Müsür'ü annesine verildi.

i-1-20150623101244.jpg

'Gece çalışmak için erkek kıyafeti giydi' 

20 yaşındayken eşinden ayrılan Boz, bir yandan hayatın zorlukları ile mücadele ederken bir yandan da çocuklarına bakmak için gecesini gündüzüne katarak çalışıp evin geçimini sağladı. Lokanta, cafe, ev temizliği gibi bir çok işte çalışan Boz, yaşadıkları zorluklara göğüs gerebilmek, kendi ayakları üzerinde durabilmek için, gece çalıştığı zamanlarda da erkek kıyafeti giyip çalışmaya gitti. Geçen 5 yıl içinde çalışarak biriktirdiği para ile küçük bir dükkan kiralayan Boz, burada sattığı kıyafetlerle hem evini geçindiriyor hem de çocukların geçimini sağlıyor. 

'5 yıl boyunca her türlü şiddet gördü'

16 yaşında anne olduğunu belirten Boz, eşinin alkol alarak kendisine her gün şiddet uyguladığını söyledi. Hem çocuklarına baktığını hem de çalıştığını belirten Boz, çocuklarına zaman ayıramadığınının üzüntüsünü duyduğunu söyledi. İşlettiği dükkanda işlerinin iyi gitmediğini kaydeden Boz, bu nedenle ev temizliğine giderek ek iş yaptığını ve çocuklarının masraflarını bu şekilde karşılayabildiğini dile getirdi. Evine ve çocuklarına hiç vakit ayıramadığını dile getiren Boz, evde 9 yaşındaki oğlunun kendisinden küçük kız kardeşlerine baktığını söyledi. 

'Tek isteğim kadınların artık kendi ayakları üzerinde durması'

Boz, kendisinin ve çocuklarının her türlü sıkıntıya rağmen en azında huzurlu ve mutlu bir hayat sürdürdüğünün altını çizerek, tek sıkıntısının çocuklarının ihtiyaçları ve geçim sorunları olduğunu dile getirdi. 

Boz şunları söyledi: "Evlendik diye hayatımıza son vermemize gerek yok. Her zaman kendi ayağımız üzerinde durmamız gerekir. Bunu göstermemiz lazım. Bir çok kadın 'ben eşimden ayrıldım, nasıl geçineceğim' diye düşünerek hayatı kendisine heba ediyor. Oysaki bilmiyor, kadın isterse her şeyin üstesinden gelir. Toplum hiç bir zaman biz kadınları eşit bir şekilde görmedi. Biz kadınların ne okumasına izin verildi ne de düzgün bir hayatı oldu. Hiçbir şekilde kadınlara yaşam hakkı tanınmadı. Bu nedenle kadınlar öz güvenini yaratmalıdır. Benim bugün rahat bir hayatım varsa verdiğim zorlu mücadelenin sayesindedir. Hayatın her alanında kadınlara kısıtlanmış bir yaşam var o nedenle bütün kadınların hayatın her alanında mücadele etmesi gerekir." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.