İsrail virüse karşı 'terör teknolojisi'ni devreye soktu

İsrail virüse karşı 'terör teknolojisi'ni devreye soktu

İsrail hükümeti, korona virüsüne karşı terörle mücadele teknolojisini devreye soktu. Şüpheli ve teyit edilmiş vakaların cep telefonları izlenecek, kimlerle temas kurdukları tespit edilecek. İnsan hakları grupları tepkili.

Korona virüsü salgını karşısında çok sayıda hükümet sert önlemler açıklarken, İsrail hükümetinin tedbirleri arasında bir madde dikkat çekti. İsrail hükümeti, terörizmle mücadele için geliştirilen bir teknolojiyi, virüs kapanları izlemek için devreye sokacağını açıkladı.

Söz konusu teknoloji, cep telefonlarının izlenmesi yöntemiyle, virüsü kaptığı belirlenen veya bundan şüphe duyulan kişilerin kimlerle temas kurduğunun tespit edilmesinin önünü açıyor.

Başbakan Benyamin Netanyahu bu teknolojiyi virüsle mücadelede kullanma planını ilk olarak hafta sonunda açıkladığında, insan hakları gruplarının tepkisini çekmişti. Plan, özel hayatın ihlali olarak yaygın eleştiri almıştı. Ancak İsrail kabinesi siber izleme teknolojisinin virüsle mücadelede kullanılması kararını, tepkilere rağmen ve parlamento onayı almadan kabul etti.

NETANYAHU: ÇOK İŞİMİZE YARAYACAK

Netanyahu televizyondan yaptığı konuşmada, bu teknolojinin sadece 30 gün boyunca kullanılacağını söyleyerek, “İsrail bir demokrasi ve insan haklarıyla halkın ihtiyaçları arasındaki dengeyi korumalıyız. Bu araçlar, hastaları tespit etmemizde ve virüsün yayılmasını durdurmada çok işimize yarayacak” dedi. İsrail Sivil Haklar Birliği ise kararı ‘tehlikeli bir emsal ve kaygan bir zemin’ olarak eleştirdi.

İsrail’de şu an 300 teyit edilmiş korona virüsü vakası bulunuyor. Okulların, alışveriş merkezlerinin ve başka birçok eğlence yerinin kapatıldığı, 10 kişiden fazlasının biraraya gelmesinin yasaklandığı ülkede, bazı boş oteller de karantina merkezlerine dönüştürülecek.

Filistin topraklarındaysa, Batı Şeria’da 39 vaka tespit edildi. Gazze’den henüz korona virüsü pozitif haberi gelmedi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.