İran’da protestolar sürüyor: Eylemci Mohammad Ghobadlo’a idam cezası verildi

İran’da protestolar sürüyor: Eylemci Mohammad Ghobadlo’a idam cezası verildi

İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor. İranlı yetkililer, eylemleri bastırabilmek için protestolara katılan Mohammad Ghobadlo isimli genci idam cezasına çarptırdı.

İran’da Jina Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolara katılan Mohammad Ghobadlo, idam cezasına çarptırıldı. Rejim karşıtı protestolara katıldığı için tutuklanan Ghodablo, ‘Yeryüzündeki yolsuzluk’ suçlaması’yla yargılanıyor.

Ghodablo’nn annesi “Oğlum henüz 22 yaşında ve hasta. Oğlum avukat olacaktı, şimdi ise oğlumun avukatıyla bile görüşmesine izin vermiyorlar. Oğlumu asacaklar bu İslami adalet mi?” dedi.

Polis bir öğrenciyi darp ederek öldürdü

İran’da devam eden protestolarda bir kız çocuğunun hayatını kaybettiği açıklandı. İran güvenlik güçlerinin Belucistan’da 8. Sınıfa giden Parmis Hamnava isimli bir kız çocuğunu öldürdüğü kaydedildi. İran güvenlik güçleri tarafından kafasına aldığı ağır darbe sonucu hastaneye kaldırılan Hamnava’nın bir gün sonra hayatını kaybettiği belirtildi. Ailesinin, yetkililer tarafından konuşmamaları için ağır tehdide maruz kaldığı belirtiliyor.

Protestolar sürüyor

Mahsa Amini’nin polis tarafından öldürülmesinin ardından İran’da ülke çapında başlayan protesto gösterilerinde öğrenciler başı çekiyor. Gençlerin bir araya gelmesini engellemek için internete konulan tüm kısıtlamalara rağmen lise ve üniversite öğrencileri eylemlerine devam ederek tüm dünyaya yaşanan haksızlıkları göstermeye devam ediyor.

Yaşamını yitirenlerin cenaze törenlerine kitlesel katılım

İran rejiminin tüm engellemelerine rağmen öldürülenlerin cenaze merasimleri ve kırkıncı gün anmaları gerçekleştirildi.

Şino kentinde katledilen 3 kişinin kırkıncı gün anması nedeniyle kepenkler kapatıldı, protesto gösterileri düzenlendi.

Pîranşar kentinde ise öldürülen 16 yaşındaki Komar Deroftade isimli çocuk için cenaze töreni düzenlendi. Komar’ın babası, mezarı başında yaptığı konuşmada, çocuğuyla gurur duyduğunu ifade etti.

Sine kentinde de öldürülen 16 yaşındaki kız çocuğu Sarina Saadi için cenaze merasimi düzenlendi. Cenaze merasimine yüzlerce kişi katıldı, cenaze eyleme dönüştü.

İran’ın birçok kentinde üniversite öğrencileri protesto gösterilerini sürdürdü. Elde edilen bilgilere göre üniversite yönetimleri öğrencileri protesto gösterilerinden uzaklaştırmak için ailelerini mesaj yoluyla tehdit ediyor ve öğrencilere okuldan uzaklaştırma cezaları kesiliyor.

Protestoların başladığı eylül ayından beri aralarında 34 çocuğun bulunduğu en az 253 kişi hayatını kaybetti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.