İran resti çekti: 60 gününüz var

İran resti çekti: 60 gününüz var

İran, ABD'nin artırdığı baskı karşısında nükleer anlaşmaya taraf olan diğer ülkelere rest çekti. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, anlaşma kapsamındaki bazı yükümlülüklerini yerine getirmeyeceklerini açıkladı.

Donald Trump yönetiminin nükleer anlaşmadan çekildikten sonra ekonomik kıskaca almaya çalıştığı İran hükümetinden karşı adım geldi. Tahran, 2015 yılında imzaladığı ancak ABD’nin geçen yıl geri çekildiği nükleer anlaşma kapsamındaki bazı kilit taahhütleri yerine getirmeyeceğini ilan etti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, zenginleştirilmiş uranyum stoklarını ülke içinde tutacaklarını ve yurtdışına satmayacaklarını açıkladı. İran’ın uranyum stoklarını ülke dışına çıkarması, tarihi nükleer anlaşmanın kilit maddelerinden biriydi.

Ruhani ayrıca, uranyum zenginleştirmeye 60 gün içinde yeniden başlayabileceklerini de açıkladı. Ruhani, anlaşmaya taraf olan İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya’yı bu kararları konusunda bilgilendirdiklerini, bu ülkelerin ‘İran’ın petrol ve bankacılık sektörlerini Amerikan yaptırımlarından korumak yönündeki sözlerini tutmak’ için 60 günleri bulunduğunu belirtti.

İran Cumhurbaşkanı devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, anlaşmadan tamamen çekilmek gibi bir planlarının olmadığını da ekledi.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.