İran İnsan Hakları Örgütü: Eylemlerde 185 kişi katledildi

İran İnsan Hakları Örgütü: Eylemlerde 185 kişi katledildi

İran İnsan Hakları Örgütü, Rojhilat ve İran’da devam eden protestolarda 185 kişinin katledildiğini açıklarken, öğrenci ve öğretmenlerden de boykot çağrısı geldi.

İran İnsan Hakları Örgütü, İran’da Jina Mahsa Amini’nin katledilmesine karşı Rojhilat başta olmak üzere İran genelinde devam eden protestolarda 185 kişinin katledildiğini açıkladı. Yayınlanan raporda, katledilen 185 kişiden en az 19’unun 17 yaşından küçük olduğu belirtildi. Ayrıca katledilenlerin yarısından fazlasının Sistan ve Belucistan eyaletinden olduğu ifade edildi.

Raporda, protestolar sırasında yüzlerce eylemci, aktivist, öğrenci, sporcu, gazeteci ve sanatçının gözaltına alındığı, tutuklananların sayısına ilişkin ellerinde net bir bilgi olmadığına da yer verildi.  

BOYKOT EYLEMİ ÇAĞRISI

Ayrıca, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’na göre İran’da şu ana kadar 21 gazeteci gözaltına alındı. Üniversite öğrencileri de yaptıkları bir açıklamayla boykot çağrısında bulundu. Öğrenciler açıklamalarında gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmaması ve üniversiteler üzerindeki baskıların son bulmaması durumunda boykot eylemlerinin devam edeceği uyarısında bulundu. 

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERDEN UYARI

Tahran Üniversitesi öğrencileri de bir açıklamayla ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganıyla haklarını aramaya devam edeceklerini ifade etti. Tahran Üniversitesi öğrencileri kadın ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı yemek yeme kuralına karşı bugün karma bir şekilde yemek yedi. Öğretmenler ise yaptıkları ortak açıklamada İran rejiminin toplumu sindirme politikalarına son vermemesi durumunda kitlesel bir şekilde alanlara çıkacaklarının uyarısını yaptı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.