İran, 1000 protestocuyu halkın önünde yargılayacak

İran, 1000 protestocuyu halkın önünde yargılayacak

Tahran başyargıcı, Jina Emini protestolarına katılan yaklaşık 1000 kişinin davalarının bu hafta Devrim Mahkemeleri'nde, halka açık şekilde görüleceğini duyurdu.

22 yaşındaki Kürt kadın Jina Emini, 13 Eylül’de “uygunsuz kıyafet giydiği” gerekçesi ile “ahlak polisi” tarafından gözaltına alınmış ve 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti.

Bunun üzerine başta 16 Eylül’de Rojhilat’ın Seqiz kentinde başlayan gösteriler İran geneline yayılmış ve kitlesel sokak eylemlerine dönüşmüştü.

Protestolar başlangıçta sadece zorunlu başörtüsü yasasına karşı olsa da, daha sonra Tahran'ın dini otoritesini zor durumda bırakan daha geniş protestolara büründü.

Gittikçe yayılan gösterileri kontrol altına alamayan İranlı yetkililer, eylemlerin arkasında “İran İslam Cumhuriyeti’nin düşmanlarının” olduğunu savunuyor.

Toplumun birçok kesiminin bir araya geldiği eylemlerde öğrenciler ve kadınlar ön saflarda yer alıyor. “Jin, jiyan, azadî” sloganı protestoların sloganı olmuş durumda.

Protestolarda birçok kadının tepki olarak başörtülerini ateşe verdiği görülüyor.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim’e göre, Tahran Başyargıcı, son günlerdeki eylemlerde güvenlik görevlilerine saldırma, kamu malına zarar verme gibi eylemleri gerçekleştiren yaklaşık 1000 kişinin davalarının bu hafta Devrim Mahkemeleri’nde, halka açık şekilde görüleceğini belirtti.

İran Devrim Muhafızları Komutanı, cumartesi protestocuları tehdit etmiş ve onları sokağa çıkmamaları için uyarmıştı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.