İnsan haklarında gerileme çağı: Rusya ve Çin, BM'de Trump'ın yolunda

İnsan haklarında gerileme çağı: Rusya ve Çin, BM'de Trump'ın yolunda

İki ülkenin, BM'nin Kıbrıs'tan Sudan'a uzanan barış gücü misyonları kapsamındaki insan hakları faaliyetlerinde kesinti için baskı yaptığı ortaya çıktı.

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nden ayrılma kararı alıp BM bütçesine katkıyı azaltma niyetini açıklamasının ardından, Çin ve Rusya’nın da benzer bir eğilime girdiği önde sürüldü.

İddiaya göre Çin ve Rusya, BM’nin dünya çapında sivilleri şiddetten korumayı amaçlayan barış gücü programlarına katkılarını sessizce azaltmaya çalışıyor.

Foreign Policy dergisinin diplomatlara ve gizli belgelere dayandırdığı haberindeki iddia şu: Çin ve Rusya, kapalı kapılar ardındaki bütçe müzakerelerinde, bu programların fonlarında büyük kesintiler yapılması ve en az 170 kişinin işten çıkarılması gerektiğini savunuyor.

Dergi, BM’de yapılan müzakereler ilişkin belgelere dayanarak, Çin ve Rusya’nın talep ettiği kesintileri şöyle sıraladı:

  • İki ülke, BM’nin Kıbrıs’tan Güney Sudan’a uzanan bir coğrafyadaki barış gücü misyonları çerçevesinde insan hakları ihlallerinin ve kadınlar ile çocuklara yönelik cinsel tacizin araştırılmasını öngören programlarında kesinti talep ediyor;
  • Rusya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kıbrıs, Haiti, Sudan, Güney Sudan ve iki ülke arasındaki tartışmalı Abyei bölgesindeki BM barış güçlerinin insan hakları ile bağlantılı faaliyetlerinde yüzde 50 oranında kesinti yapılmasını istiyor;
  • Rusya aynı zamanda, Abyei, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Haiti’de kadın ve çocukların taciz edilmesini engellemek için yürütülen programların bütçesinde yüzde 50 kesinti istedi;
  • Moskova ayrıca insan haklarının ilerletilmesi alanında çalışan bir dizi kişinin işten çıkarılmasını da talep etti.

‘TRUMP’TAN FAYDALANIYORLAR’

Haberde, iki ülkenin yıllardır zaten ‘BM’nin başka ülkelerin iç politikalarına karışmaması gerektiği’ fikrinden yola çıkarak kurumun insan haklarını ilerletme çabalarından rahatsız olduğu ancak önceki Amerikan yönetimlerinin bu yönde somut bir adımı engellediği belirtildi. Dergi, “Şimdi iki ülke, Başkan Donald Trump’ın dünyadan çekilme ve uluslararası kurumlara para vermeme yönündeki dürtüsünden faydalanıyor” ifadelerini kullandı.

Dergiye konuşan bir diplomat ise Çin ve Rusya’nın insan haklarına verilen desteği azaltmak için her yıl baskı yaptığını ama ‘baskının bu yıl daha güçlü olduğunu’ söyledi. Diplomat, “Washington’dan tasarruf yapılması için çok fazla baskı olduğu açık. İnsan hakları konusundaki pozisyonlarından vazgeçmeye hazır olduklarından korkuyoruz” sözleriyle endişe beyan etti.

‘BM’NİN ÇABALARINI ONYILALRCA GERİ GÖTÜRÜR’

İhtilaftaki Siviller için Merkez isimli bağımsız düşünce kuruluşunun direktörlerinden Alison Giffen, “Eğer başarılı olursa, kesintiler BM barış gücü çabalarını onyıllarca geriye götürür” dedi. Giffen, “İhtilafların giderek daha karmaşık hale geldiği ve kasıtlı şiddetin hedefi olan sivillerin sayısı düşünüldüğünde, şu an barış gücü çabalarını geriletmenin değil, güçlendirmenin vakti” tepkisini gösterdi..

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.