İHD’li Çobanoğlu’nun tehdit edilmesine tepki

İHD’li Çobanoğlu’nun tehdit edilmesine tepki

İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Yusuf Çobanoğlu’nun telefonla aranarak tehdit edilmesine tepki gösteren İHD, faillerin tespit edilerek haklarında hukuki sürecin yürütülmesi gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği  (İHD) Van Şubesi, 15 Mayıs’ta telefonla aranarak ölümle tehdit edilen İHD Hakkari Şube Eş Başkanı Yusuf Çobanoğlu’na ilişkin açıklama yaptı. Dernek binası önünde yapılan açıklamaya, Kamu Emekçileri Konfederasyonu Sendikası (KESK) Van Şubeler Platformu, Van Barosu, Van Diş Hekimleri Odası, TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu, Star Kadın Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD)  Van Şubesi, Van Hakkâri Tabip Odası DİSK Genel İş Sendikası, Tevgera Jinen Azad (TJA), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Serhat Göç Derneği temsilcileri katıldı. Açıklamada, “İnsan hakları savunucuları susturulamaz” pankartı açıldı.

‘Büyük baskı var’

İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Hamdi Bayhan, Çobanoğlu’nun ölümle tehdit edilmesini kınadı. İnsan hakları savunucularının üzerinde büyük bir baskını olduğuna dikkat çeken Bayhan, “İHD yönetici ve üyelerinin yanı sıra genel olarak insan hakları savunucularına yönelik tehditler ve yargı yoluyla baskı politikası daha da artmış; bir bütün olarak insan hakları alanı baskı altına alınarak daraltmaya çalışılmaktadır. Özellikle ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller ve kısıtlamalar, kişi özgürlüğü hakkının güvence altında olmaması, insan hakları savunucuları üzerinde yoğun baskılara yol açmaktadır” diye konuştu. 

‘Demokrasiye saldırıdır’

İnsan hakları savunucularının her koşulda ve dünyanın her yerinde; ırk, dil, din, renk, cinsiyet, siyasi görüş farkı gözetmeden tüm hak ihlallerine karşı mücadele ettiğinin altını çizen Bayhan, “İnsan Hakları savunucuları ve faaliyetleri toplumun sesi ve vicdanıdırlar.  Bu saldırılar, tehditler; ülkenin birlikte yaşama duygusuna, demokrasiye ve toplumsal barışa saldırıdır. Sevgili Yusuf başkan şahsında yapılan tehdit insan hakları savunucuları başta olmak üzere bütün demokrasi güçlerine yapılan bir saldırıdır. Yusuf başkan ve şahsında İnsan Hakları Derneği’ni savunmak; demokrasiyi toplumsal barışı ve birlikte yaşama inancını savunmak ve korumaktır” dedi.

‘Sorumluluk iktidarda’

Geliştirilen baskılara boyun eğmeyeceklerini belirten Bayhan, “Yusuf Çobanoğlu’nu tehdit edenlerin derhal tespit edilerek haklarında etkili hukuki sürecin yürütülmesini talep ediyoruz. Sorumluluk iktidar ve yargı merciindedir. Çobanoğlu’nun yanında olduğumuzu, mücadeleden geri adam atmayacağımızı bir kez daha yeniliyoruz” ifadelerini kullandı.

Batman 

İHD Batman Şubesi, İHD Hakkâri Şube Eşbaşkanı Yusuf Çobanoğlu’na yönelik tehdide ilişkin, şube binasında açıklama yaptı.

Açıklamaya İHD üye ve yöneticileri katılırken, açıklamanın yapıldığı salona, “Hak savunucularını hedef gösteren anlayış kabul edilemez” asıldı. Burada konuşan İHD Üyesi Avukat Mehmet Akif Akın, İHD yönetici ve üyelerinin yanı sıra genel olarak insan hakları savunucularına yönelik tehditler olduğunu söyledi.

Baskılara boyun eğmeyeceklerini kaydeden Akın şunları söyledi, “Hak savunucularına yönelik süren baskı, taciz ve tehditleri kınıyoruz. Yusuf Çobanoğlu’nu tehdit edenlerin derhal tespit edilerek haklarında etkili hukuki sürecin yürütülmesini talep ediyoruz.”

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.