İHD'den hasta tutuklular için yetkililere çağrı

İHD'den hasta tutuklular için yetkililere çağrı

İHD, Bakırköy Cezaevi'nde kalan hasta tutuklu Tenzile Acar'ın sağlık durumuna dikkat çekip, salgın riski son buluncaya kadar hasta tutukluların cezalarının infazına ara verilmesi veya tahliye edilerek serbest bırakılmaları için hükümete çağrı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta yaptıkları "F Oturumu"nun 466'ncısını Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinde düzenledi. Bu hafta Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tek başına hücrede tutulan hasta mahpus Tenzile Acar’ın durumunu dikkat çekildi.

Kovid-19 salgınının oluşturduğu tehdide dikkat çeken Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, Toplum sağlığı politikaları yetersiz, sağlık sisteminde yapısal sorunlar olan Türkiye gibi ülkelerde bu riskin daha yoğun olarak kendini gösterdiğini ifade etti.

Acettin, “Bir yıldır tüm açıklamalarımızda altını çizdiğimiz üzere salgın karşısında en savunmasız yerlerin başında hapishaneler gelmektedir. Nitekim hapishanelerde tutulan mahpuslardan ve mahpus yakınlarından derneğimize yapılan çok sayıda başvuru, bu ağır riski gözler önüne sermektedir" dedi.

YAŞAM HAKLARI TEHLİKEDE!

İktidarın salgını fırsata çevirdiğini söyleyen Acettin, "Bu dönemde infazda ayrımcı uygulamalara hız vermiş, çıplak arama ve infaz yakma uygulamasını yaygınlaştıran, şartlı tahliyeyi hapishane gözlem komisyonunun raporuna bağlayarak zorlaştıran düzenlemeleri yürürlüğe sokmuştur. Binlerce adli mahpus salgın nedeniyle serbest bırakılırken, ağır hasta politik mahpuslar dahi serbest bırakılmayarak sağlık ve yaşam hakları tehlikeye atılmaktadır" diye belirti.

Acettin, ardından 21 Mart 2017 de İstanbul’da gözaltına alınıp, tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı cezaevine konulan Tenzile Acar’ın sağlık durumuna dikkat çekti. Acettin, sağlık durumu kısa sürede bozulan Acara’a ilk olarak Hebatit B teşhisi konulduğunu, ilerleyen süreçte ise buna tüberkülozün eklendiğini ifade etti.

KELEPÇELİ TEDAVİ

Acar'ın hastaneye sevki sırasında hasta haklarının hiçe sayıldığını ve kelepçeyle muayeneye zorlandığını söyleyen Acettin, "Zorlamayı kabul etmediği için tedavisi yapılmamaktadır. Gerek Hepatit B gerek tüberkülozun tedavi edilebilir hastalıklar olmasına rağmen erken tedavi edilmediklerinde ölümcül hale gelebildiği biliniyor. Buna rağmen Tenzile Acar’ın tedaviye erişiminin önündeki engeller kaldırılmamaktadır" ifadelerini kullandı.

'YA İNFAZA ARA YADA TAHLİYE'

Kovid-19 salgını riskine karşı hasta tutukluların tahliye edilmesi gerektiğini vurgulayan Acettin, insan hakları savunucuları olarak “tüm hasta mahpusların Kovid 19 salgınının yarattığı ağır risk de gözetilerek, tedavi ve sağlığa erişim hakları yanında yaşam haklarının da korunması amacıyla, tedavileri sağlanıncaya ve salgın riski son buluncaya kadar cezalarının infazına ara verilerek, yahut tahliye edilerek serbest bırakılmaları için” hükümet yetkililerini göreve çağırdıklarını dile getirdi.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.