İHD'den Barış Nöbeti: Cezasızlıktan vazgeçin

İHD'den Barış Nöbeti: Cezasızlıktan vazgeçin

İHD'nin birçok kentte sürdürdüğü Barış Nöbeti eylemlerinde, iktidara "Barış için cezasızlıktan vazgeçin" çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) her ayın başında, “Herkes için barış” talebiyle düzenlediği Barış Nöbeti eylemleri sürüyor. İHD’nin birçok şubesinde bugün eylem kapsamında Barış Nöbeti tutuldu. 

ŞIRNAK

İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi, her ayın ilk Cuma günü tuttuğu “Barış Nöbeti’ni” dernek binasında sürdürdü. “Barış için cezasızlıktan vazgeçin” şiarıyla Cizre ilçesinde bulunan dernek binasında yapılan açıklamaya İHD üyeleri katıldı.

“Dağlar, insanlar hatta ölüm bile yorulduysa şimdi en güzel şiir barıştır” pankartının açıldığı nöbet eyleminde konuşan İHD Şırnak Şubesi Eşbaşkanı Esin Yılmaz, “Türkiye’de toplumsal barışın önünde engel olan kronik sorunların çözümüne ilişkin talep ile önerilerimizi güçlü bir biçimde kamuoyu ve muhataplarına ulaştırmaya çalıştığımız nöbet eylemimiz, hak mücadelesi ve barış çabamızda paydaş olduğumuz kurum ve kişilerin desteğiyle daha fazla güç kazanmakta; bu destek ve dayanışma, barışa olan inanç ve umudumuzu artırmaktadır” dedi.

‘HUKUKSUZ VE ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALAR’

Türkiye’de ve özelikle Kürt coğrafyasında çok uzun süredir temel insan haklarının korunmadığını belirten Yılmaz, “Yaşam hakkı ile işkence ve kötü muamele yasağı ihlallerinin rutine dönüştüğü, hapishanelerde mahpuslara dönük hak ihlallerinin her geçen gün daha da arttığı, demokratik değer ve ilkelerin rafa kaldırıldığı bir dönemi yaşamaktayız. İçinde bulunduğumuz koşullarla beraber muhatap olduğumuz hukuksuz ve antidemokratik uygulamalar, hak savunucuları olarak önümüzdeki engelleri çoğaltmakta, yüklendiğimiz sorumluluğu ağırlaştırmaktadır” diye konuştu.

“Türkiye toplumunun şu an içinde bulunduğu tüm krizlerin tek çözümü, toplumsal barışını tesis etmekten geçmektedir” diyen Yılmaz, “Toplumsal barışın tesisinin ilk adımı ise geçmişte yaşanmış ağır insan hakları ihlalleri ile yüzleşme, benzer ihlallere neden olacak güvenlikçi politikalardan vazgeçme, etkili, adil ve bağımsız yargı mekanizmaları oluşturmaktan geçmektedir” ifadelerini kullandı.

ADANA 

İHD Adana Şubesi, dernek binasında bir araya geldi. Nöbet eyleminde konuşan İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş, kalıcı bir toplumsal barışın sağlanması amacıyla geçmişte işlenen ağır hak ihlalleriyle yüzleşilmesi gerektiğini vurguladı. Ataş, benzer ihlallerinin yaşanmaması için güvenlikçi politikalardan vazgeçilmesi, etkili, adil ve bağımsız yargı mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ataş, “Barış için cezasızlıktan vazgeçin” çağrısı yaptı. 

HATAY

İHD İskenderun Şubesi, konteynerde Barış Nöbeti eylemini gerçekleştirdi. İHD Şube Eşbaşkanı Ayten Kılınç, kalıcı bir barış için iktidara “cezasızlıktan vazgeçin” çağrısı yaptı. 

MERSİN

İHD Mersin Şubesi üyeleri, dernek binasında bir araya geldi. İHD Şube Başkanı Gazi İnci, insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımının uygulanamayacağını vurguladı. İnci, “Türkiye toplumunun şu an içinde bulunduğu tüm krizlerin tek çözümü, toplumsal barışını tesis etmekten geçmektedir” diye kaydetti. 

DİYARBAKIR 

İHD Diyarbakır Şubesi, dernek binasında Barış Nöbeti tuttu. Barış Anneleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), KESK Diyarbakır Şubesi ve çok sayıda kişi nöbet eylemine katıldı. 

DEM Parti Erzirom Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, cezasızlık politikasının son bulması gerektiğini vurguladı. Beştaş, AKP döneminde faili meçhul cinayetlere dair açılan davaların cezasızlıkla sonuçlandığını söyledi. AKP’nin 12 Eylül askeri darbesinin yanı sıra Tansu Çiller döneminde yaşanan suçları da akladığını söyleyen Beştaş, Kemal Korkut, Tahir Elçi ve Uğur Kaymaz cinayetlerini örnek gösterdi. Beştaş, “Yüzleşme ve hakikat mutlak süreyle zorunludur” dedi. 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.